Zięba – 10 ciekawostek dla dzieci

zięba

Każdy z nas na pewno choć raz w życiu słyszał o gatunku ptaków jakim są zięby. Są to dość popularne ptaki, które występują w Europie, Azji, a także w Afryce. Mimo swej liczebności w Polsce są one objęte ochroną. Według nas warto dowiedzieć się więcej na ich temat, dlatego chcielibyśmy przedstawić wam kilka ciekawostek, które mogą was zainteresować.

1. Ptaki te charakteryzują się naprawdę bogatym upierzeniem. Szczególnie samce należą do wyjątkowo kolorowych okazów – posiadają skrzydła czarno-żółte z biało-czarnymi pasami, brzuch kremowo-pomarańczowy, policzki są czerwone, a podgardle różowe. Samice są bardziej stonowane, ale również przyciągają uwagę otoczenia – posiadają zielono-brązowe skrzydła, a brzuch kremowo-pomarańczowy.

2. Ptaki te bardzo chętnie korzystają z pomocy ludzi – możemy zauważyć je jedzące pożywienie z karmników.

3. Ciekawym faktem jest to, że zięby wydają dziwne odgłosy tuż przed burzą – nazywane są one sformułowaniem 'wołanie o deszcz'. Część naukowców wiąże to z odczuwanym ze względu na spadek ciśnienia przed burzą niepokojem.

4. Zanim para ptaków założy gniazdo samice dokonuje sprawdzenia otoczenia. Dopiero gdy zaakceptuje daną lokalizację przywołuje śpiewem swoją partnerkę.

5. Młode samce uczą się śpiewu od swoich ojców powtarzając za nimi. Naukowcy odkryli, że ptaki, które w młodości nie miały styczności z dorosłym samcem mają bardziej ubogi repertuar niż pozostałe.

6. Zięby są gatunkiem ptaków, który wyjątkowo dużo śpiewa. Samiec w ciągu doby może śpiewać nawet 2 tysiące razy.

7. Za budowę gniazda odpowiedzialna jest samica. W zbudowanym przez siebie gniazdku składa ona jaja.

8. Zięby tak jak większość innych ptaków żywią się głównie owocami drzew i krzewów. Ze względu na dostęp do pożywienia żyją one głównie na lądzie.

9. Jaja zięby mają kolor niebiesko – zielony, ich powierzchnia nakrapiana jest bordowymi kropeczkami i niteczkami.

10. Zimą samce i samice rozdzielają się. Samce wybierają lokalizację bliską miejsc lęgowych, zaś samice wybierają wysunięte na południe tereny. Żyją one w tym okresie osobno.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *