Europa

Wybierasz się na wakacje w Europie? Sprawdź, jakie smakołyki zjesz w tych krajach!

estella_-_wybierasz-sie-na-wakacje-w-europie-sprawdz-jakie-smakolyki-zjesz-w-tych-krajach

Podróżowanie po Europie to nie tylko fantastyczna okazja do zwiedzenia starożytnych zabytków i wielowiekowych budowli, ale także szansa na skosztowanie niepowtarzalnych potraw. Ogromna różnorodność krajów europejskich sprawia, że polscy turyści mają szansę na spróbowanie dań, które w ich ojczyźnie goszczą niezwykle rzadko. Sprawdź, co warto zjeść na zagranicznych wakacjach!

Hiszpania – paella

Paella to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań hiszpańskich. Smakołyk ten wywodzi się z Walencji i serwowany jest w wielu odmianach. Najpopularniejsze paelle to te z owocami morza (krewetki, kalmary), ale w tawernach i restauracjach można spotkać też paelle z mięsem (np. z królika lub z drobiu) oraz wegetariańskie warianty. Składnikami każdej paelli są ryż (najlepiej z dodatkiem szafranu, ale ze względu na wysoką cenę tej przyprawy stosuje się raczej sproszkowaną paprykę), pomidory, papryka w różnych kolorach oraz czosnek. Całość gotowana jest na bulionie z dodatkiem białego wina na metalowych patelniach (i na nich bywa też serwowana).

Włochy – zupa minestrone

Wybierasz się na wycieczkę do słonecznej Italii? Pamiętaj, że tamtejsza kuchnia ma do zaoferowania nie tylko pizzę i wiele odmian makaronu, ale także przepyszne zupy. Jedną z nich jest zupa minestrone, którą w Polsce można zjeść tylko w dobrych restauracjach takich jak https://www.estella.pl. Co wyróżnia ten przysmak? Minestrone to swojego rodzaju zupa jarzynowa na rosole, która zawiera przede wszystkim cukinię, fasolkę szparagową, groszek oraz marchew. Podawana jest najczęściej z makaronem (bardzo drobnym!) lub grzankami.

Grecja – musaka

Grecja oprócz antycznych zabytków i niebiańskich plaż oferuje także wyjątkową kuchnię. Bez względu na to, czy odwiedza się Peloponez, czy Kretę lub Rodos, nie można nie spróbować flagowego dania – musaki. Co to takiego? Bazą musaki są bakłażany, mięso mielone i pomidory, które zapieka się w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem cebuli, oliwy z oliwek, pokruszonego sera feta i sosu beszamelowego.

Chorwacja – burek

Od kilku lat Chorwacja cieszy się ogromną popularnością. Zdecydowała o tym nie tylko rozbudowana linia brzegowa, ale także różnorodna kultura, stanowiąca połączenie kultury śródziemnomorskiej, arabskiej i słowiańskiej. Wpływy te widać również  w kuchni. Burek, smakołyk wywołujący największe zainteresowanie wśród turystów, to placuszek z ciasta filo (południowoeuropejskiego odpowiednika ciasta francuskiego) z nadzieniem, najczęściej z mięsa, choć ostatnio coraz częściej można spotkać burek ze szpinakiem lub serem i ziemniakami.

Bułgaria – sałatka szopska

Bułgaria słynie nie tylko ze Złotych Piasków i wina, ale także sałatki szopskiej, która fantastycznie sprawdza się na lunch lub jako przystawka. Co znajduje się w tym przysmaku? Na pewno charakterystyczny ser bułgarski (zwany też serem szopskim – z owczego mleka) oraz kawałki pomidora, pokrojona w piórka cebula czerwona, papryka i ogórek. Całość podawana jest z dodatkiem octu winnego, pieprzu, soli i oliwy z oliwek.