Ciekawostki

10 Fascynujących Ciekawostek o Witaminie C

papryka żółta

Witamina C należy do najbardziej niezbędnych w organizmie człowieka.

Najczęściej kojarzy nam się z sezonem jesiennym i zimowym, kiedy jej przyjmowanie zwiększa odporność albo pomaga szybciej radzić sobie z przeziębieniem. Ale to nie wszystko.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat witaminy C?

1. Rozpuszczalna w wodzie

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu ma szansę dotrzeć do wszystkich części ludzkiego organizmu.

2. Produkcja kolagenu

Związek ten jest najważniejszym elementem podczas produkcji kolagenu, który występuje w stawach, ścięgnach, mięśniach czy skórze i jest spoiwem całego organizmu.

3. Wchłaniana przez organizm w 80%

Fakt, że rozpuszcza się w wodzie sprawia, że witamina C jest wchłaniana przez organizm niemal w 80 procentach, a nadmiar jest wydalany. W związku z tym niezwykle trudno ją przedawkować.

4. Organizm palaczy

Organizm palaczy produkuje więcej wolnych rodników, które powodują wiele szkód. Dlatego też palacze potrzebują więcej witaminy C niż osoby, które nie palą.

5. Chroni serce i naczynia krwionośne

Witamina C chroni serce i naczynia krwionośne przed chorobami, mając na nie taki sam wpływ, jak aktywność fizyczna. Reguluje również ciśnienie tętnicze.

6. Toksyczne białko

Związek ten jest w stanie rozpuszczać toksyczne białko, które zbiera się w mózgach osób chorych na Alzheimera. Naukowcy twierdzą, że jego odpowiednie dawki pomagają w walce z tą chorobą i niwelują objawy.

7. Posiłki

Człowiek należy do gatunków, których organizm samodzielnie nie jest w stanie wytwarzać witaminy C. A w związku z tym, że jest nam ona potrzebna do prawidłowego funkcjonowania, konieczne jest dostarczanie jej sobie w posiłkach.

8. Źródło

Źródłem witaminy C są cytrusy, pietruszka, papryczki chilli, kiwi, truskawki czy brukselka, jednak wszystko zależy od pory roku, a nawet kraju pochodzenia. Na Bliskim Wschodzi banany zawierają sporo tego związku, natomiast w Ameryce o wiele mniej.

9. Albert Szent -Györgyi

Witamina C została po raz pierwszy wyodrębniona w 1928 roku przez węgierskiego biochemika, Alberta Szenta -Görgyiego. Dzięki temu naukowiec otrzymał Nagrodę Nobla.

10. Żółta papryka

Jedna żółta papryka dostarcza tyle witaminy C, ile znajduje się w szesnastu średniej wielkości cytrynach. Warto również podkreślić, że produkty zawierające witaminę C mogą być mrożone bez obaw o utratę tego związku.