19 Interesujących Ciekawostek o Wilku Rudym

czerwony wilk

Pomimo swojej nazwy, rude wilki mogą mieć różne kolory sierści, w tym żółty, czarny, brązowy, szary i rudy. Często sierść za łapami i uszami ma rudy odcień. Poznajcie zaskakujące ciekawostki o wilku rudym.

1. Ich klasyfikacja została ostatecznie rozpatrzona w długim badaniu opublikowanym w 2019 r. przez Narodową Akademię Nauk, w którym stwierdzono, że wilki rude są gatunkiem wilka (Canis rufus), odrębnym od wilków szarych i kojotów.

2. Spośród 63 wilków rudych wypuszczonych na wolność w latach 1987-1994, populacja wzrosła do 100-120 osobników na wolności w 2012 r., ale w 2018 r. spadła do 40 osobników.

3. Zanim gatunek stał się zagrożony, wilki rude zamieszkiwały góry, lasy nizinne i mokradła.

4. Są one podobne pod względem wielkości do owczarka niemieckiego. Są mniejsze niż szare wilki, ale większe niż kojoty.

5. Istnieje ponad 200 rudych wilków w niewoli programów hodowlanych w całych Stanach Zjednoczonych.

6. Wilki rude preferują siedliska leśne, prerie nadbrzeżne, a czasami bagna.

7. Rude wilki są mięsożercami, dlatego też najczęściej jedzą mięso. Ich podstawowym pożywieniem są małe gryzonie, króliki, szopy i jelenie. Zjadają też owady i jagody.

8. Jak wszystkie wilki, zwierzęta te tworzą zwarte grupy i są bardzo towarzyskie.

9. Rude wilki żyją w Ameryce Północnej.

10. Długość życia rudego wilka wynosi około 6-7 lat na wolności i do 15 lat w niewoli.

11. Kiedyś nad większością południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych żyły rude wilki, jednak z powodu utraty siedlisk i polowań wyginęły na wolności w 1980 roku. W ogrodach zoologicznych żyło jeszcze kilka rudych wilków które zostały ponownie wprowadzone do środowiska naturalnego i obecnie żyją na obszarach chronionych w Karolinie Północnej.

12. Wilki rude żyją i podróżują w stadach liczących od pięciu do ośmiu zwierząt.

13. Obrońcy tych zwierząt pracują nad odbudową rudego wilka od połowy lat 80. poprzez połączenie orędownictwa i edukacji publicznej. W 2016 roku obrońcy zatrudnili dwóch pełnoetatowych pracowników ochrony przyrody, którzy mają prowadzić działania informacyjne w Karolinie Północnej w celu zwiększenia świadomości na temat krytycznej sytuacji dzikich wilków rudych we wschodniej Karolinie Północnej.

14. Szczenięta rudego wilka rodzą się w miotach liczących od 2 do 8 szczeniąt. Po urodzeniu szczeniaki są malutkie, a ich oczy wciąż zamknięte. Są całkowicie zależne od matek pod względem ochrony i pokarmu.

15. Wilk rudy odróżnia się od najbliższego krewnego, wilka szarego, mniejszym rozmiarem, stosunkowo węższymi proporcjami, dłuższymi łapami i uszami oraz krótszym futrem.

16. W czerwcu 2018 r. Służba ds. Ryb i Zwierząt zaproponowała zezwolenie właścicielom gruntów w Północnej Karolinie na odstrzeliwanie zwierząt, jeżeli chodziły na ich terenie, co zostało skreślone w sądzie w listopadzie 2018 r. Zabijanie zwierząt jest nadal nielegalne.

17. Rude wilki są obecnie na liście krytycznie zagrożonych.

18. Dorosłe osobniki mierzą od 136 do 160 cm długości i ważą od 23 do 39 kg. Samce są o około 10 procent większe od samic.

19. Rude wilki występowały kiedyś na całym południowym wschodzie, aż do Nowego Jorku, na północny zachód do Missouri i do połowy Teksasu.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *