15 ciekawostek o węglanie wapnia

dolomit
Dolomit / źródło: Didier Descouens / Wikipedia

Węglan wapnia to nieorganiczny związek chemiczny, który jest bardzo rozpowszechniony w przyrodzie. Co warto o nim wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane informacje na jego temat.

1. Węglan wapnia jest podstawowym składnikiem wielu minerałów takich, jak na przykład kalcyt czy aragonit oraz wielu skał, a wśród nich dolomitu, koralu czy też kredy.

2. Pod wpływem wysokiej temperatury węglan wapnia rozkłada się na dwutlenek węgla oraz tlenek wapnia.

3. Węglan wapnia jest powszechnie używany w budownictwie. Występuje jako kamień budowlany w postaci wapienia, a także w formie sproszkowanych skał wapiennych jako surowiec używany do tworzenia wapna palonego.

4. Przerobiony na drobny pył węglan wapnia może być używany jako biały barwnik w farbie wodnej. Taki rodzaj barwnika nazywa się bielą wiedeńską.

5. W przemyśle spożywczym węglan wapna jest chemicznym dodatkiem, który w spisie składników widnieje jako E170. Jest barwnikiem spożywczym do herbatników, pieczywa, wszelkich wyrobów cukierniczych, lodów, cukierków czy owoców sprzedawanych w puszkach. Stosuje się go również jako utwardzacz,

6. Węglan wapnia w produktach spożywczych jest dodawany w wymierzonych ilościach, które nie są szkodliwe dla zdrowia. Gdyby jednak ktoś zjadł go za dużo, może się to skończyć zaparciami i silnym bólem brzucha.

7. Węglan wapnia bardzo często pojawia się w suplementach diety, które są najpowszechniejszą formą dostarczania wapnia organizmowi. Przyswajalność wapnia w takiej formie utrzymuje się na poziomie około 30 procent.

8. Ten związek chemiczny jest czasami wykorzystywany do leczenia zgagi oraz refluksu przełykowo-żołądkowego, ponieważ ma działania zobojętniające kwas solny, a to właśnie on jest przyczyną tych dolegliwości.

9. W rolnictwie związek ten jest wykorzystywany powszechnie do wapnowania. Zabieg ten ułatwia roślinom pobieranie fosforu, który jest jednym z makroelementów wpływających na wzrost. W związku z tym, że w Polsce połowa gleb ma odczyn kwaśny, odkwaszanie za pomocą węglanu wapna jest bardzo ważnym i powszechnym zabiegiem.

10. Węglan wapnia bardzo często jest jednym ze składników wybielaczy i tabletek z witaminami, a także pudru do twarzy.

11. Węglan wapnia ma naturalne pochodzenie, ale w przyrodzie występuje zawsze z domieszkami innych takimi, jak minerały, węglan magnezu, tlenki żelaza czy kwarc. Węglan stosowany w produktach spożywczych nie może przekraczać określonego poziomu domieszek.

12. W podziemnych wyrobiskach górniczych węglan wapnia jest cennym związkiem chemicznym, który w formie pyłu jest wykorzystywany jako pył przeciwwybuchowy.

13. Dorosła osoba potrzebuje codziennie 1 g wapnia, aby jej organizm prawidłowo funkcjonował. Taka ilość znajduje się na przykład w czterech szklankach mleka, ale również w pietruszce, śledziach czy liściach boćwiny. Zbilansowana dieta pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale w przypadku osób mających problemy z wchłanianiem się wapnia konieczna jest suplementacja.

14. Suplementy zawierające węglan wapnia są szczególnie wskazane u osób, które mają problemy z nadkwaśnością żołądka, osteoporozą czy krzywicą.

15. Suplementacja wapnia nie jest wskazana w przypadku osób, które zmagają się z nowotworem kości, niewydolnością nerek lub hiperwitaminozę witaminy D.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.