15 intrygujących ciekawostek o Magdzie Gessler

Magda Gessler
źródło: Serocki / Wikipedia

Magda Gessler jest najsłynniejszą polską restauratorką, którą większość Polakow poznała dzięki programowi „Kuchenne rewolucje”. Co warto o niej wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane informacje.

1. Magda Gessler urodziła się w Komorowie i jest córką Mirosława Ikonowicza, który był korespondentem Polskiej Agencji Prasowej, oraz Olgi Łucek, która pracowała jako reżyserka dźwięku w polskim radiu. Jej ojciec pochodził z Wileńszczyzny, a matka miała rosyjskie korzenie.

2. Ojcem chrzestnym Magdy Gessler był przyjaciel rodziny i jeden z najsłynniejszych reportażystów polskich, a mianowicie Ryszard Kapuściński, autor „Cesarza”.

3. Jej dziadkowie byli cukiernikami, a ze względu na zły stan zdrowia matki po narodzinach trafiła na jakiś czas pod ich opiekę. W dzieciństwie mieszkała przez jakiś czas w Sofii, a później także w Hawanie.

4. Od lat młodości Magda Gessler miała skłonności artystyczne. Przez jakiś czas pracowała w Galerii Arsenal, a następnie ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie, gdzie zamieszkała. Jeszcze, kiedy była na studiach, odbyła się jej pierwsza wystawa malarska.

5. W okresie studenckim Magda Gessler dorabiała jako opiekunka do dzieci, menadżerka restauracji, a także tłumaczka. Restauratorka mówi biegle w językach hiszpańskim, niemieckim i włoskim. Zna również dobrze języki angielski i portugalski.

6. W latach osiemdziesiątych Magda Gessler założyła w Madrycie firmę cateringową, która dostarczała jedzenie dla hiszpańskich dygnitarzy oraz dla dworu królewskiego. Jej talent kulinarny został doceniony przez króla Juana Carlosa I oraz hiszpańską ekspertkę kulinarną, dzięki której Polka poprowadziła warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej.

7. W 1989 roku Magda Gessler założyła swoją pierwszą restaurację w Polsce, a była to tworzona razem z Adamem i Piotrem Gesslerami restauracja „W ogrodzie” przy ulicy Foksal w Warszawie. Z ich inicjatywy powstała również restauracja „Trębacka” oraz „U Fukiera”.

8. Magda Gessler jest autorką trzech książek kucharskich, a mianowicie „Kuchnia, moja pasja”, „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie” oraz „Kuchenne rewolucje – przepisy Magdy Gessler”.

9. Z programem „Kuchenne rewolucje” wiąże się sporo kontrowersji. Wielu właścicieli restauracji, którzy wzięli udział w programie, skarżyli realizatorów za nadawanie ich restauracjom nazw zastrzeżonych już wcześniej, a część lokali musiała zostać zamknięta niedługo po emisji programu.

10. W latach osiemdziesiątych jej mężem był Volkhart Muller, czyli korespondent „Der Spiegel w Madrycie”. Z tego związku urodził się jej syn oraz córka, która zmarła dwa tygodnie po narodzinach. Lara Gessler jest jej drugą córką, a jej ojcem jest Piotr Jacek Gessler.

11. Magda Gessler cierpi na paraliż nerwu trójdzielnego twarzy.

12. Jest bardzo często mylona z inną restauratorką, a mianowicie z Martą Gessler, która jest drugą żoną jej drugiego męża.

13. Od kilku lat Magda Gessler uważana jest za jedną z największych osobowości telewizyjnych TVN obok Kuby Wojewódzkiego.

14. W 2008 roku Magda Gessler wystąpiła w serialu „Niania”, w którym zagrała służącą. Sześć lat później w „Na Wspólnej” zagrała siebie samą.

15. Magda Gessler deklaruje wyznanie prawosławne.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.