10 smacznych ciekawostek o Tłustym Czwartku

W kalendarzu znaleźć można wiele różnych świąt, niektóre dziwne, inne mniej, a niektóre wręcz smaczne. Nie o każdym z nich można podać dalej jakieś  ciekawostki — Tłusty Czwartek różni się o nich jednak, bo wraz z nim idzie tradycja dotycząca nie tylko Polski, ale mająca odzwierciedlenie w wielu krajach chrześcijańskich, między innymi europejskich.

1. Tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwiastuje, że rozpoczął się ostatni tydzień karnawału. W Polsce pierwszy raz ten zwyczaj obchodzono w XVII wieku. Tradycją jest, by każdy w tłusty czwartek zjadł coś tłustego. Najpopularniejszymi słodkimi potrawami tłustego czwartku są pączki i faworki.

2. Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, jego data zależy od daty Wielkanocy.

3. Pączek idealny ma jasną obwódkę wokół, po tym można poznać, na jakim tłuszczu były smażone im obwódka jaśniejsza, a tym świeższy tłuszcz. Dobrą konsystencję poznamy po małym zapadnięciu na środku pączka. Kilka kropel alkoholu dziewięćdziesiąt kilka procent lub octu ochroni pączka przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.

4. Tradycja tłustego czwartku wywodzi się z czasów pogaństwa. Świętowano wówczas koniec zimy i nadejście wiosny. Jedzono wówczas tłuste potrawy, szczególnie mięsa. Podawano też pączki, wykonane z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną, boczkiem lub mięsem. Zapijano to wszystko obficie wódką. W przeszłości z tym dniem wiązały się ciekawe zwyczaje — pochody i huczne imprezy. Był to dzień, w którym można było robić rzeczy, których nie wypadało robić w inne dni. Jadło się sporo tłustych rzeczy, pączki, faworki, racuchy i ostro zakrapiało alkoholem. Urządzane wtedy pochody miały przynieść uczestnikom szczęście i pomyślność. Podczas takiego marszu ludzie bawili się przy głośnej muzyce, a na czele pochodu pojawiały się figury znane z obrzędów kolędniczych: turoń, koza, niedźwiedź, bocian, żuraw, kurka, konik.

5. W Małopolsce mówi się o Combrowym Czwartku z racji tego, że w ostatni dzień karnawału, właśnie w czwartek, umarł wójt Combr. Combr zakazywał handlu na krakowskim rynku, dlatego w każdą rocznicę jego śmierci przekupki urządzały w tym miejscu huczną zabawę. Dawniej tego dnia jadano pączki nadziewane słoniną.

6. W Wielkopolsce popularnym zwyczajem była tzw. pomyjka. Wierzono, że usługiwanie przy stole i gotowanie w tłusty czwartek zapewnia dobrobyt i pomyślność oraz dobre zdrowie. Podczas kolacji w tłusty czwartek wszyscy usługiwali sobie nawzajem i pomagali we wszystkich domowych pracach.

7. We Francji w ostatnich dniach karnawału organizuje się kolorowe pochody i defilady. Francuski tłusty wtorek — mardi gras — to dzień, w którym Francuzi najadają się pączkami i ciastkami przypominającymi nasze faworki — des merveilles. Chętnie sięgają też po gofry, a przede wszystkim po naleśniki z bitą śmietaną, konfiturami i sosem pomarańczowym — crepes suzette.

8. W Wielkiej Brytanii również istnieje taki naleśnikowy dzień. W naleśnikowy wtorek odbywa się tam pancake race — wyścig połączony z podrzucaniem naleśnika na patelni. Podobne zwyczaje kultywowane są w Australii, Kanadzie, USA czy Nowej Zelandii. Jest to u nich Pancake tuesday lub shrove tuesday.

9. Około XVI wieku pojawił się w Polsce zwyczaj jedzenia pączków w słodkiej wersji. W środku umieszczało się orzeszek lub migdał i ktoś, kto trafił na taki pączek, miał szczęście i mógł cieszyć się powodzeniem i dostatkiem.

10. Pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Słodki pączek jest prawdopodobnie zapożyczeniem z kuchni arabskiej.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.