10 Ciekawostek, Informacji i Faktów o Szerszeniach

szerszeń

Szerszenie to owady z rodziny osowatych i należą do największych przedstawicieli tej rodziny, nazywanych gatunkiem Vespa. W 1758 roku sklasyfikował je szwedzki przyrodnik, Linneusz. Istnieje kilka gatunków szerszeni: szerszeń azjatycki, europejski i wschodni.

1. Szerszeń azjatycki jest największym szerszeniem na świecie, a królowe osiągają długość czterech i pół centymetra oraz rozpiętość skrzydeł, która wynosi nawet ponad siedem centymetrów.

2. Azjatycki szerszeń jest o wiele agresywniejszy od innych osowatych, a co roku w Japonii ginie około czterdziestu ofiar tego owada. Jego jad może zabić nawet osoby, które nie mają alergii, ze względu na dużą ilość mandarotoksyny.

3. Szerszeń europejski jest z kolei największym osowatym, którego można spotkać w Europie Środkowej, a także (po sztucznym przeniesieniu) w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Królowa osiąga około trzech i pół centymetra.

4. Szerszenie europejskie najchętniej zamieszkują lasy liściaste, ale ze względu na utratę wielu naturalnych dla nich miejsc, przystosowały się do życia w zurbanizowanych przestrzeniach. Swoje gniazda budują na przykład w norach, pod dachami czy w budkach lęgowych dla ptaków.

5. Gniazdo szerszeni budowane jest z masy papierowej, którą tworzą z próchniejącego drewna i swojej śliny. Ich wnętrza rozdzielone są plastrami, w których składane są jaja. Młode szerszenie szybko przepoczwarzają się w robotnice, które zajmują się ochroną gniazda, kiedy samica kontynuuje składanie jaj.

6. Dopiero ostatnie wyklute larwy są kolejnymi parami, które będą się rozmnażać. Samicę można rozpoznać po żądle, którego pozbawiony jest samiec.

7. Szerszeń europejski jest mniej agresywny niż zwykła osa i nie jest łatwo sprowokować go do ataku. Natomiast rana po użądleniu piecze bardziej, a u osób uczulonych na jad może wywołać wstrząs anafilaktyczny.

8. Szerszenie azjatyckie najczęściej budują gniazda pod ziemią i z dala od terenów zurbanizowanych. Nieliczne przypadki zakładania gniazd w pobliżu człowieka stanowiły dla mieszkańców danego terenu spore niebezpieczeństwo.

9. U szerszeni azjatyckich królowa zaczyna budować gniazdo w kwietniu, a w lipcu je opuszcza. Kiedy wraca po kilku miesiącach, jest atakowana przez armię szerszeni, którym nie jest już do niczego potrzebna.

10. Mimo że szerszenie mają pozytywny wpływ na ekosystem, choćby dlatego, że jedzą inne owady, nie są zbyt lubianymi owadami. Wydają nieprzyjemny dźwięk podczas latania i stanowią zagrożenie dla wielu alergików.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *