Szakal – 10 Informacji i Ciekawostek

szakal

Szakale to mieszanka kilku gatunków drapieżników, które są rodzajami wilków. Są mniejsze od wilków szarych i mają inną budowę, a najpopularniejsze z nich to szakal złocisty, pręgowany i czaprakowy.

1. Szakal złocisty ma sierść w kolorze piasku. Jest jedynym szakalem, który występuje poza Afryką i największym gatunkiem w swojej grupie. Osiąga nawet metr długości bez ogona i żyje około ośmiu lat. Najchętniej wybiera trawiaste równiny.

2. Szakal pręgowany żyje głównie w gęstych zaroślach. Jego sierść jest plamista i ma paski na bokach oraz biały ogon. W Afryce, gdzie występuje, ludzie okazują mu sympatię, dlatego czasem łatwo go oswoić. Niekiedy zachowaniem przypomina domowego psa.

3. Szakal czaprakowy ma najbardziej niesamowite umaszczenie. Cały jest rudy, a na grzbiecie ma grubą, czarną sierść, która przypomina pelerynę. W przeciwieństwie do dwóch pozostałych gatunków, szakal czaprakowy prowadzi dzienny tryb życia.

4. Szakale tworzą pary na całe życie i właśnie w parach najczęściej można je spotkać. Osobniki, które jeszcze nie znalazły swojej połówki, chętnie spędzają czas same. Rzadko występują grupy szakali.

5. Szakale zaznaczają swoje terytorium za pomocą moczu, odchodów i substancji z gruczołów zapachowych. Ślady te odstraszają inne gatunki i przyciągają osobników tego samego gatunku.

6. Nie tylko rodzice opiekują się najmłodszymi szakalami. Dopóki nie osiągną one etapu, na którym będą samodzielne, zajmuje się nimi również starsze rodzeństwo. Dzięki temu ich bezpieczeństwo znacznie wzrasta.

7. Przez dwa pierwsze miesiące młode są karmione mlekiem matki, a po upływie tego czasu, przeżutym przez nią pokarmem.

8. W 2003 roku epidemia wścieklizny w dużym stopniu zdziesiątkowała gatunek, jednak szakale mają się dobrze i dziś istnieje około 600 podgatunków.

9. Szakale robią bardzo dużo hałasu. Porozumiewają się między sobą za pomocą szczekania, wycia i warczenia. Często „rozmowę” zaczyna jeden z nich, a następnie kolejne dołączają, tworząc nieprzyjemną kakofonię ujadania.

10. W 2015 roku szakala złocistego po raz pierwszy zaobserwowano w Polsce, po czym natychmiast wydano zgodę na polowanie na szakale.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *