20 Ciekawostek, Informacji i Faktów o Świstakach

świstak

Na świecie istnieje kilka gatunków gryzoni. Jedne są mniej a drugie bardziej szkodliwe. Do bardzo popularnych gryzoni w Polsce można zaliczyć przede wszystkim świstaki. Czym one są? To nic innego jak rodzaj ssaka z podrodziny afrowiórek, a w rodzinie wiewiórkowatych.

Nie każdy wie, ale świstaki powstał w Ameryce Północnej. Warto dodać, iż przypuszcza się, że gatunkiem, który jest najbardziej podobnym do formy wyjściowej jest Marmota olympus. Trzeba dodać, iż polskie nazwy gatunków nawiązują do dźwięków, jakie te zwierzęta z siebie wydają w chwili gdy się wołają lub gdy znajdują się w chwili zagrożenia.

Dźwiękiem jest świst. Trzeba dodać, iż świstaki zamieszkują Amerykę Północną, Europę. Jednak duża część to zwierzęta typowo górskie. Jeśli chodzi o Polskę to głównie występuje on w Tatrach. Po stronie słowackiej również. Spotkać go można na poziomie regla górnego aż do piętra turniowego.

Jeśli chodzi o rozmnażanie to okres godowy świstaków rozpoczyna się już na wiosnę, w kwietniu. Ciąża u samic trwa średnio 33-35 dni. Dodatkowo warto wspomnieć, iż samica jest w stanie urodzić podczas jednego porodu zwykle 3-8 młodych.

Dojrzałość płciową młode świstaki osiągają dopiero po 3-4 latach. Nie każdy wie, ale w Stanach Zjadnoczonych obchodzi się dzień świstaka. Zamieszkują one w trudno dostępnych dla człowieka miejscach. W polskich tatrach możemy je spotkać na Dolinie pięciu stawów, Morskim Oku czy też Hali gąsienicowej.

Przesypiają one co roku około 8 miesięcy. Dodatkowo prawie 90 procent swojego życia spędzają one pod ziemią. Posiadają one zarówno nory letnie jak i zimowe, w których chowają się przed drapieżnikami. P wybudzeniu ze snu przystępują do godów. Po tym czasie wyruszają na poszukiwanie pożywienia.

Jeden z polskich naukowców nazwał świstaka „niedźwiedziomysz”. Uważał, że łbem podobny jest do myszy, natomiast tułów podobny do niedźwiedzia. Dość często lisy polują na świstaki. Jednak po usłyszeniu świstów rezygnują. Co jest największą bronią świstaka? Na pewno bez wątpienia są to ich siekacze.

Ssak jeśli jest zły to potrafi dość mocno zranić przeciwnika tymi siekaczami. Jest on jednym z najciekawszych polskich gryzoni. Wyglądem przypomina trochę wiewiórkę i bobra. Nazwa tych zwierząt umieszczona jest w innych nazwach topograficznych typu: Świstowa Czuba, Świstówka, Świstowa Dolina. Świstaki bardzo lubią wygrzewać się na słońcu. Z racji tego, że kończyny przednie są krótkie i masywne to doskonale nadają się do kopania norek.

Ciekawostki dotyczące świstaków:

1. Świstak tatrzański został wpisany na czerwoną listę zwierząt ginących i zagrożonych w Polsce. Jest podgatunkiem silnie zagrożonym, dlatego też w Polsce jest silnie chroniony,

2. Zwierzak ten jest uznawany przez niektórych jeden z najbardziej charakterystycznych gatunków, które można spotkać w polskich górach,

3. W XX wieku zostały podjęte różnego rodzaju działania na rzecz ochrony tego gatunku. Jednak wcześniej były to zwierzęta łowne,

4. Warto dodać, iż Świstak tatrzański żyje w terytorialnych klanach rodzinnych. Nie pojedynczo,

5. Według niektórych źródeł jest to największy gryzoń europejski,

6. Dorosły świstak wzrostem przypomina kota, ponieważ osiąga długość do 65 cm długości. Jeśli chodzi wagę to osiąga ona około 3 kg,

7. Cechą charakterystyczną dla świstaków jest ich ładny, puszysty ogon o długości do 17 cm. Ogon jest koloru czarnobrązowego,

8. Jeśli chodzi o kolor futra to jest ono rdzawobrązowe i przechodzi w brunatnoczarne,

9. Według niektórych źródeł na świecie można wyróżnić aż 14 podgatunków świstaka, Są one do siebie podobne, oczywiście z drobną różnicą. Wyróżnia je kolor sierści i wielkość,

10. Ważne jest to, że prędzej świstaka usłyszymy po jego charakterystycznych dźwiękach niż zobaczymy,

11. Należy do bardzo płochliwych zwierząt, dlatego też zaleca się obserwowanie ich przez lornetki. Łatwo je wystraszyć,

12. Mają doskonały zmysł wzroku, dzięki czemu szybko mogą dostrzec zbliżające się zagrożenie. Potrafią też ostrzec inne świstaki,

13. Nie każdy wie, ale świstak tatrzański zapada w sen, gdy tylko dni stają się nieco krótsze. Robią to całą rodziną w zimowej norze,

14. Ważne jest także to, iż świstak tatrzański jest w stanie obniżyć temperaturę swojego ciała z 36℃ do zaledwie 8–9℃. To spora różnica,

15. W śnie różne funkcje życiowe ulegają zmniejszeniu,

16. W trakcie snu świstaki budzą się mniej więcej co trzy tygodnie,

17. Świstak tatrzański jest znacznie mniejszy od świstaka alpejskiego,

18. Nie prowadzą one samotnego trybu życia. Żyją w koloniach,

19. Najczęściej świstaki jedzą trawę, zioła, bulwy oraz kłącza,

20. Dawniej Górale polowali na świstaki. Wszystko dlatego, iż ich sadło było stosowane kiedyś w medycynie ludowej.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.