Polska

6 Najlepszych Miejsc z Sushi w Łodzi 🥢

sushi łodź

Sushi jest jedną z najsłynniejszych potraw japońskich. Głównym składnikiem jest tu ryż zaprawiony octem ryżowym. W sushi pojawia się on w towarzystwie licznych dodatków, m.in. wodorostów nori, kawałków ryby lub owoców morza. W kąskach sushi można też znaleźć sporo warzyw i takich przysmaków, jak orientalne grzybki czy tofu. Możliwości przygotowania tej potrawy są nieograniczone. W jaki sposób serwuje się sushi w Łodzi i w jakich lokalach warto je zamówić?

1. House of sushi

fot. fb.com/HouseOfSushi

„House of sushi” to lokal na Piotrkowskiej, znany doskonale miłośnikom kuchni azjatyckiej. Czeka tu wiele ciekawych rolek i smaków, przy czym największym powodzeniem cieszą się tu większe zestawy, m.in. nigiri z opalanym łososiem, hosomak kanpyo w tempurze z sosem unagi lub Futomak Sake (z serkiem, łososiem, porem i ostrym sosem).

2. SushiSmaki

fot. fb.com/sushismakicentrum

„SushiSmaki” to królestwo japońskich smaków w samym centrum Łodzi, które już dawno zostało docenione przez fanów azjatyckich smaków. W klimatycznym wnętrzu można napić się słynnego wina ryżowego lub japońskiej lemoniady, zjeść japońską zupę (ramen, miso lub Tom-Yum) oraz nacieszyć pysznym sushi (dostępnym również w wersji wegańskiej). Kusi klasyczne nigiri, kuszą proste hsomaki oraz spacial maki, zaskakujące różnorodnością składników. Na tych, którzy nie potrafią się zdecydować, czekają ciekawe zestawy maków lub lunche, w których sushi podawane jest z wybraną zupą. Można sięgnąć też po specjalność restauracji, czyli po danie Cud Miód Malina (z krewetką w kokosie, malinami, serkiem, sosem chili i kampyo, owiniętymi w mango).

3.Sushi Zielony Chrzan

fot. fb.com/ZielonyChrzan

Kto chce poczuć magię Japonii, ten może zajrzeć do restauracji „Sushi Zielony Chrzan”. Lokal przy ulicy Żwirki oczaruje każdego miłośnika orientalnych dań. Czekają tu japońskie napoje (w tym zielona herbata i wino ryżowe), rameny i udony. Największy wybór czeka jednak na tych, którzy chcą zjeść pyszne sushi. W menu nie brak opcji wegańskich oraz maków dla dzieci (np. rolka z bananem, nutellą i ryżem, zawiniętymi w ciasto naleśnikowe). W lokalu czekają też sashimi (dania komponowane z kawałków surowych ryb), klasyczne nigiri oraz gunkany – maki podawane w formie małych łódeczek. Kto nie potrafi się zdecydować na jeden rodzaj sushi, ten może sięgnąć po zestawy (dla jednej lub kilku osób). Restauracja znana jest też z ciekawych zestawów lunchowych, w których wybrane rodzaje sushi pojawiają się w towarzystwie zupy miso, sałatki wakame lub kimchi.

4. Kaminari Sushi

„Kaminari Sushi” na Piotrkowskiej to kolejne miejsce urządzone w japońskim stylu, w którym królują słynne rolki. Można tu zjeść futomaki, uramaki i hosomaki (dostępne również w wersjach wegańskich) oraz zestawy, w których pojawiają się maki o różnych smakach. Na tych, którzy wolą prostotę, czeka nigiri w kilku wariantach (z tuńczykiem, łososiem, awokado lub tofu). Sushi można tu potraktować jako smaczny i pożywny posiłek lub wstęp do dania głównego. W „Kamnari Sushi” można zjeść miso i ramen (również w wersji vege) oraz cytrusową zupę Tom Yum na mleku kokosowym, z dodatkiem krewetki, kurczaka lub łososia. Czekają też dania główne, m.in. makaron udon podawany z kurczakiem lub wołowiną, makaron soba z tofu w panko oraz bowl (m.in. z wołowiną, tuńczykiem lub wegański z tofu i sałatką wakame).

5. Ato Sushi

Blisko ulicy Piotrkowskiej czeka kolejny punkt specjalizujący się w japońskich przysmakach. To „Ato Sushi” – lokal, w którym szacunek do tradycji łączy się z szukaniem nowych smaków. Restaurację docenią osoby ceniące estetyczny wygląd serwowanych dań oraz miłośnicy wnętrz utrzymanych w typowo japońskim stylu. Co można tu zjeść? Zupy (w tym miso i zupę kokosową z krewetkami) i desery (w tym torciki z zielonej herbaty). Najważniejsze jest jednak sushi, podawane w zestawach maki lub w zestawach mieszanych. Można też zamawiać zestawy wegańskie oraz nigiri – najstarszą formę sushi. Czekają tu również uramaki (m.in. z węgorzem lub krewetką) oraz futomaki (m.in. z łososiem, tuńczykiem lub marynowaną wołowiną). Wielkim powodzeniem cieszą się też special maki oraz Chef Roll – zestaw składający się z rolek stworzonych przez sushi chefa.

6. Susharnia

„Susharnia” przy Pomorskiej w centrum Łodzi to kolejne miejsce, w którym można odkrywać smaki Japonii. Restauracja przyciąga pięknym wnętrzem, produktami wysokiej jakości i bogatym menu. Pojawiają się w nim najprostsze formy sushi (czyli sashimi i nigiri) oraz bardziej zaawansowane zestawy, w których łączą się różne smaki i kolory. Co można tu zjeść? Można sięgnąć po nigiri z rybą lub nigiri vege z wybranym warzywem/owocem, można postawić na futomaki z kimchi lub surowym łososiem i awokado). Rolki z kaczką lub kurczakiem, krewetki w tempurze i sałatka wakame to kolejne specjalności lokalu. „Susharnia” przyciąga też ciekawymi zestawami na lunch oraz bogatym wyborem zup miso i ramen. Można tu również zjeść orientalny obiad bez sushi, np. wołowinę w chili lub tofu w sosie teriyaki.