Ciekawostki

10 zaskakujących ciekawostek o soli

rezerwat przyrody i sól

Sól jest jedną z najpowszechniejszych przypraw, bez której trudno byłoby wyobrazić sobie kuchnię. Jednak ma również szereg innych zastosowań, a dawniej była cenna jak złoto.

Co warto o niej wiedzieć? Poniżej znajdują się wybrane ciekawostki.

1. W czasach, kiedy nie istniały lodówki, sól była niezwykle cenna, ponieważ wykorzystywano ją w dużych ilościach do konserwowania żywności. Dziś stanowi przede wszystkim przyprawę.

2. Sól podkreśla smak wielu potraw, ale nie warto z nią przesadzać. Jej nadużywanie grozi wieloma chorobami takimi, jak nadciśnienie tętnicze.

3. Sól ma zdolność do zatrzymywania wody w organizmie. Dlatego też otyłe osoby, które ograniczają sól w potrawach, szybko gubią kilogramy. Zgromadzona w organizmie woda wreszcie nie jest zatrzymywana przez sól.

4. U osób, które są bardzo aktywnie fizycznie, zapotrzebowanie na sól jest większe. Dlatego też zdrowe są napoje izotonicze, na które składają się woda, cytryna i nieco soli.

5. Czarna sól Kala Namak była używana już przez Hebrajczyków wieki temu. Jest ona poddawana promieniowaniu słonecznemu w misach z wulkanicznej skały i zawiera węgiel. Wyróżnia się nie tylko kolorem, ale również zapachem, który przypomina zapach ugotowanego jajka.

6. Istnieje wiele gatunków soli. Poza solą kuchenną, w Polsce można na przykład kupić różową sól himalajską pozyskiwaną w Karakorum czy też hawajską sól zieloną, której dodatkowym składnikiem jest bambus.

7. Sól kamienna jest popularnym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Nadaje się do oczyszczania cery i rozszerzania porów.

8. W Polsce znajduje się aż 19 złóż soli kamiennej, z czego do najsłynniejszych należą Bądzów i Mogilno. Rocznie wydobywa się w nich po kilka milionów ton soli.

9. Za najzdrowszą dla człowieka sól uznaje się sól himalajską, ponieważ nie jest ona poddawana procesom chemicznego oczyszczania. Różowe kryształki zawierają więcej minerałów niż jakakolwiek inna sól takich, jak żelazo, selen czy cynk.

10. Sól jest naturalnym składnikiem mórz i znajdowała się tam już 250 milionów lat temu. Suchy i gorący klimat doprowadził do odparowania wody, a sól z mórz zamieniła się w kryształy.