Zaskakujące Informacje i Ciekawostki o Ryżowcach

ryżowiec

Ryżowiec to niezwykłej urody ptak występujący w swoim naturalnym środowisku na Jawie i Bali. Odznacza się przede wszystkim przepięknym, gładki upierzeniem nasuwającym porównanie z woskowymi figurkami. Ze względu na towarzyską naturę i łatwość oswajania, ptaki ryżowce są często hodowane w domu. Warto poznać ciekawostki związane z tymi pięknymi ptakami.

Zarówno samce, jak i samice ryżowca mają takie samo ubarwienie. Pokrywy skrzydeł i grzbiet utrzymane są w szarym kolorze z lekko niebieskawym odcieniem, głowa i ogon czarne, a poniżej oczu znajdują się duże, owalne białe plamy. Charakterystyczny jest dla nich dość masywny, perłowo-różowy dziób.

Informacje o ryżowcach jako ulubionych gatunkach hodowlanych pojawiają się już w 1790 roku. Dzikie ryżowce były odławiane w dużych ilościach i przewożone do różnych zakątków świata. Przez długi czas pozostawały dość płochliwe, jednak w 1870 roku udało się odchować pierwsze pisklęta z par trzymanych w hodowli i od tamtej pory rozpowszechniły się one na całym świecie.

Ryżowce nie są gatunkiem bardzo wymagającym, dlatego obecnie uzyskanie przychówku nie sprawia problemów nawet początkującym hodowcom. Do tego przy odpowiednim podejściu są w stanie się oswoić, co czyni z nich bardzo wdzięcznych towarzyszy codziennego życia w domu.

Obecnie duże populacje ptaków ryżowców można spotkać również we wschodniej Afryce, południowo-wschodniej Azji, w Japonii, na Hawajach, wyspie świętej Heleny czy Zanzibarze.

W okresie rozrodczym ryżowce żyją w parach budując kuliste, niezbyt kunsztownie wykonane gniazda w bardzo różnych miejscach. Na ogół znoszą od 4 do 8 jaj o białych skorupkach, które wysiadywane są przez 13-14 tygodni. Po 18 dniach od wyklucia się, młode opuszczają gniazdo, ale jeszcze przez dwa tygodnie są dokarmiane przez rodziców.

Po okresie lęgowym, ryżowce tworzą ogromne stada i potrafią mocno zniszczyć uprawy ryżu oraz innych zbóż, intensywnie na nich żerując. Z tego też względu miejscowa ludność stara się wypłaszać stada, używając strachów czy szeleszczących na wietrze konstrukcji lub wyznaczając gromady starszych kobiet używających grzechotek wykonanych z bambusa.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *