Ciekawostki

Wszystkie Restauracje Magdy Gessler 🌮 Gdzie się znajdują?

fot. Serecki / Wikipedia

Magda Gessler od lat znana jest jako restauratorka, szefowa kuchni oraz osobowość medialna. Prowadzi słynne „Kuchenne rewolucje”, gdzie doradza restauratorom z całego kraju, jak odnieść sukces. Sama prowadzi 6 restauracji, z czego 5 w Warszawie i jedna w Łodzi. Najsłynniejsza i najstarsza U Fukiera to już kultowe miejsce i jedna z niewielu restauracji wzmiankowanych w słynnym przewodniku kulinarnym Michelin. Obok stacjonarnych restauracji Pani Magdalena Gessler prowadzi sprzedaż internetową dań z karty, delikatesy internetowe i oferuje usługi cateringowe.

1. U Fukiera

To jedna ze starszych restauracji w Warszawie. W 1990 roku Magda Gessler przejęła lokal o wielowiekowej tradycji kulinarnej i postanowiła odmienić go w swoim nietuzinkowym stylu. U Fukiera stołowały się koronowane głowy, przedstawiciele świata polityki, biznesu i sztuki. To już kultowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy i jedna z lepszych restauracji w kraju. Warto wspomnieć, że Fukier pojawia się regularnie w słynnym, kulinarnym przewodniku Michelin i jest rekomendowany jako miejsce godne odwiedzenia dla turystów i smakoszy z całego świata.

U Fukiera można zamówić dania zarówno na miejscu, po zarezerwowaniu stolika, jak i w nowoczesny, szybki sposób. Karta dań dostępnych na wynos obejmuje np. domowe, smaczne zupy w słoikach, zakąski (np. tatar ze śledzia, kołduny litewskie). Drugie dania na wynos to takie przysmaki, jak udziec cielęcy, kaczka, czy łosoś. Klasyczne menu z potrawami serwowanymi do stolika zmienia się sezonowo, lecz zawsze obejmuje zarówno dania kuchni polskiej, jak i wybrane potrawy ze światowych kuchni. Tradycyjne pierogi, rosół, flaki po warszawsku – to tylko niektóre  z popisowych dań podawanych u Fukiera.

Adres: Rynek Starego Miasta 27, Warszawa

2. Restauracja i cukiernia Słodki Słony

fot. fb.com/SlodkiSlony

W restauracji funkcjonują dwie kartu dań – na słodko oraz wytrawnych, na słono. Wśród deserowych słodkości królują typowo polskie, tradycyjne wypieki. Jest wiele drożdżówek i bab na drożdżach. Do tego rozmaite ciastka: cynamonki, ciastka o smaku cappuccino, bezy, eklerki i wiele innych. Plusem restauracji Magdy Gessler jest menu sezonowe. W porze letniej pojawiają się jagodzianki z leśnych jagód, w okresie karnawału faworki, a na Wielkanoc duży wybór mazurków.

Słone, czyli wytrawne menu opiera się na kulinarnych, polskich klasykach. Są to placki ziemniaczane, naleśniki z kozim serem, bulion, pomidorowa, kotlety mielone z cielęciny, wątróbka cielęca. Do tego można zamówić sałaty, np. Cezar lub sałatę po góralsku z oscypkiem.

Adres: ul. Mokotowska 45, Warszawa

3. Resaturacja Zielnik

fot. fb.com/restauracjaZielnik

Zielnik to zarówno klasyczna, klimatyczna restauracja położona na parterze jednej z przedwojennych kamienic na Mokotowie, jak i ogródek letni funkcjonujący w sąsiednim parku Dreszera. Do Zielnika warto zajrzeć o każdej porze roku zimą i w pochmurne dni zjeść w przytulnie urządzonym wnętrzu, a wiosną i latem potrawy można zamawiać w przestronnym ogródku letnim, w otoczeniu parkowej zieleni.

Wśród dań głównych znajduje się kurczak w jogurtowym sosie, karkówka, czy stek z halibuta. Są też żeberka na ostro w amerykańskim stylu i burger wołowy. Zielnik to kuchnia międzynarodowa, ale też swojska. Wśród przystawek znajdziemy kurki, bagietkę, kaszankę na chałce, klasyczną kiełbaskę, czy krewetki.

Zielnik to miejsce ze specjalnym menu dla dzieci. W karcie dań dla najmłodszych znajdują się: zupa pomidorowa, grillowany kurczak oraz pieczony dorsz z frytkami.

Adres: ul. Odyńca 15, Warszawa

4. Restauracja Ale Gloria

fot. fb.com/AleGloria

Restauracja Ale Gloria mieści się w samym centrum Warszawy, w pięknych, zabytkowych i stylowo urządzonych wnętrzach. Dominują kolory bieli przeplatane z kwiatami i innymi dekoracjami w stylu Magdy Gessler. Ale Gloria posiada wyjątkowo wyrafinowane, światowe menu. Do zamówienia na miejscu są np. beza Pavlova, czy truskawki zapiekane. Z dań głównych właścicielka poleca cielęcinę, turbota w sosie kurkowym, pierś z kaczki lub gęś pieczoną. Wśród zup są gazpacho oraz zupa kurkowa.

Ale Gloria to także restauracja organizująca spotkania grupowe. Dostępne są sale na kolacje biznesowe lub uroczystości rodzinne.

Adres: Plac Trzech Krzyży 3, Warszawa

5. Restauracja Polka w Warszawie

fot. fb.com/RestauracjaPolka

Warszawska „Polka” Magdy Gessler to restauracja położona przy Starym Mieście, niedaleko Zamku Królewskiego. Mieści się w historycznej, zabytkowej kamienicy pamiętającej czasy renesansu. Dla gości dostępne są liczne sale tematyczne, każda z innym wystrojem: sala barowa, żółta, zielona, tulipanowa, kominkowa oraz patio. W menu znajdują się zupy, jak strogonow z jelenia czy krupnik na żeberkach. Jest też bigos staropolski, pierogi ręcznie lepione, czy placki ziemniaczane. Liczne przystawki to np. tatar ze śledzia lub pasztety.

Adres: ul. Świętojańska 2, Warszawa

6. Restauracja Polka w Łodzi

fot. fb.com/RestauracjaPolkaLodz

Łódzka restauracja Polka mieści się na terenie słynnego centrum handlowego Manufaktura w Łodzi. To klimatyczne, zabytkowe otoczenie w kompleksie powstałym po zakładach przemysłowych. Karta dań różni się od warszawskich restauracji Magdy Gessler. Są podawane śniadania jak omlet, jajka i inne, swojskie, sycące przysmaki. W klasycznej, obiadowej karcie dań znajdują się tradycyjne zupy: rosół, kapuśniak, żurek. Dania mięsne bazują na świeżej cielęcinie, wołowinie. Przystawki śledziowe to kolejny klasyk Magdy Gessler serwowany w łódzkiej Polce.

Adres: C.H. Manufaktura ul. Ogrodowa 19a, Łódź