10 Zaskakujących Ciekawostek o Reniferach

dziecko z reniferem

Renifery to ssaki, które zasadniczo należą do rodziny jeleniowatych. Są zwierzętami kopytnymi, a ich znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczne poroże, którego rozmiar zależy od płci zwierzęcia oraz wieku. Wyposażone są w grubą sierść, która najczęściej jest w kolorze brązowym, choć również w tej kwestii zasadniczą rolę odgrywa podgatunek oraz pora roku. Zimowa pora powoduje, że kolor sierści nieco płowieje. To wyjątkowe zwierzęta, które wpisały się również w kulturę i bardzo często kojarzone są z bajecznym zaprzęgiem Św. Mikołaja oraz reniferem Rudolfem czerwononosym, który jest postacią słynnej świątecznej opowieści. Nie można powiedzieć, że jest zwierzęciem udomowionym, choć faktycznie od wielu lat wykorzystywane jest jako zwierzę juczne, pociągowe oraz wierzchowe.

1. Dorosłe osobniki osiągają wysokość mieszczącą się w granicach 120cm. Długość ciała może natomiast osiągać ponad dwa metry. To zwierzęta roślinożerne, a ich głównym pożywieniem są trawy, liście krzewów, mchy, porosty oraz konkretne gatunki grzybów.

2. Renifery zmieniają kolor oczu. Zjawisko jest w pełni uzależnione od ilości światła w otoczeniu. Latem można zaobserwować żółtawo-złoty kolor tęczówki, natomiast w porze zimowej oczy zmieniają kolor na niebieski. Ma to również związek ze specyficznymi warunkami świetlnymi panującymi w okolicach Koło Podbiegunowego. Dopiero wieloletnie badania naukowców dowiodły, że tak naprawdę zmiana koloru dotyczy jedynie warstwy odbijającej światło. Wraz ze zmianą koloru na niebieski, wzrok reniferów znacząco się pogarsza i staje się bardzo wrażliwy na jakiekolwiek źródła światła.

3. Choć budowa ciała niekoniecznie na to wskazuje, to renifery należą do zwierząt bardzo szybkich. Maksymalna prędkość wynosi w ich przypadku około 80km na godzinę. Doskonale radzą sobie także w wodzie. Są świetnymi pływakami i bez problemu osiągają w wodzie prędkość 10km na godzinę.

4. Samice są znacznie mniejsze od samców. Przeciętna samica waży ok. 50-60kg, tymczasem samiec może ważyć nawet dwa razy więcej. Ciąża reniferów trwa 220 dni i na ogół rodzi się jedno młode, które będzie karmione przez mamę przez pierwsze sześć miesięcy. Ciekawostką jest, że już w kilka chwil po porodzie, młode jest w stanie stanąć na nogach i samodzielnie się poruszać.

5. Lapończycy uwielbiają potrawy z mięsa renifera. W tym zakątku świata jest ono uznawane za prawdziwy przysmak i na ogół podaje je się z dodatkiem świeżych borówek. Mówi się, że w smaku przypomina nieco wołowinę, choć posiada także wyraźną nutę jagnięciny i delikatny posmak baraniny. Często podawane jest w formie gulaszu lub w formie suszonej. Norwegowie uwielbiają mięso z renifera i zajadają się nim niemal bez przerwy. Dla turystów może okazać się jednak dosyć drogą imprezą, ponieważ za kilogram zapłacimy przeszło 100 euro. Można jednak zdecydować się na nieco tańszą opcję, w której mięso będzie jedynie dodatkiem. Zarówno w Norwegii, jak i Finlandii w wielu knajpkach mięso renifera dodawane jest do różnych potraw i nikogo nie powinna dziwić wobec tego pizza z takim to właśnie mięsnym urozmaiceniem. Rarytasem jest również mleko renifera, które różni się nieco od powszechnie znanego mleka krowiego. W mleku renifera znajduje się aż 18% tłuszczu.

6. Również skóra reniferów ma dla Lapończyków ogromne znaczenie. Wyrabia się z nich ciepłą i odporną na mrozy odzież. Z kolei z poroża, które renifery zrzucają raz w roku wykonuje się oryginalne ozdoby i pamiątki, którymi na ogół zachwycają się turyści. Lapończycy uwielbiają z poroża wykonywać również wszelkiej maści drobne przedmioty, które mają zastosowanie w codziennym życiu.

7. Jeszcze do niedawna fińska policja mogła się poszczycić nietypowym osobnikiem w swoich szeregach. Maija była wyjątkową reniferzycą, która współpracowała z policjantami. Posiadała nawet swój prywatny mundur. W 2011 roku zginęła w nieszczęśliwym wypadku samochodowym.

8. Choć są zwierzętami roślinożernymi to jednak głód spowodowany ciężkimi warunkami zimowymi i brakiem dostępu do pożywienia, powoduje, że urządzają polowania na mniejsze ssaki. W okresie zimowym polują między innymi na lemingi, ptaki oraz ryby. To dla nich jedyny sposób na przetrwanie.

9. Obszar północnej Norwegii zamieszkuje przeszło 100 tysięcy reniferów i wobec tego jest to jedyne takie miejsce na Ziemi, w którym gęstość zaludnienia jest znacznie mniejsza niż ilość reniferów. To miejsce, w których można spotkać renifery w środowisku naturalnym.

10. W Norwegii można udać się także na wycieczkę do farmy reniferów. To nietuzinkowe miejsce, w których można podziwiać te wyjątkowe zwierzęta w warunkach podobnych do środowiska naturalnego. W jednej z nich, niedaleko Trondheim, można na własne oczy zobaczyć renifera albinosa. Śnieżnobiały renifer w oczach mieszkańców uchodzi za zwierzę przynoszące szczęście.

4.2/5 - (6 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *