Pyszne dania kuchni włoskiej – jak je przygotować?

włoskie jedzenie

Przepiękne Włochy przyciągają turystów swoimi malowniczymi widokami, ciepłą pogodą i bogatą kulturą. Są też atrakcyjne ze względu na jedzenie. Wiele osób przyjeżdża do słonecznych Włoch w ramach turystyki kulinarnej. Żeby spróbować pysznych dań, a potem samodzielnie przyrządzać je w domu. Sprawdź, jak przygotować włoskie potrawy.

Najpopularniejsze dania włoskiej kuchni

Odwiedzając Włochy, koniecznie spróbuj tamtejszej pizzy i dań z makaronu. W zależności od regionu, do którego się udasz, skosztujesz różnych wariantów włoskiego placka i pasty. W Rzymie zjesz przepyszne spaghetti carbonara z dodatkiem jajka, sera Pecorino i włoskiej dojrzewającej szynki – guanciale. W Neapolu spróbujesz tradycyjnej pizzy margherita z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Te włoskie dania możesz też samodzielnie przygotować w domu. Nie sprawiają zbyt wiele trudności (szczególnie makaron z sosem) – wystarczy, że korzystasz z dobrych składników i dokładnie stosujesz się do przepisu.

Zobacz także: Kuchnia włoska: charakterystyka i przepisy

Arancini

Wśród tradycyjnych włoskich dań trafisz też na złociste i chrupiące ryżowe kulki z nadzieniem nazywane arancini. Kulki ryżu obtoczone w bułce tartej smaży się na tłuszczu. Wcześniej ryż łączy się z ragù (sosem mięsnym z pomidorami), mozzarellą i zielonym groszkiem. W zależności od regionu serwuje się różne odmiany tego dania. Jest więc arancini z ragù, arancini z kremowym sosem beszamelowym (arancini con burro), z grzybami (con funghi) i z bakłażanem (con melanzane).

Lasagne

Kolejne popularne danie włoskie to lasagne, czyli płaty makaronowe przełożone sosem mięsno-pomidorowym. Wersja z mięsem mielonym, pomidorami i serem należy do najbardziej znanych, jednak istnieją i inne odmiany lasagne. Jest i taka z sosem beszamelowym, i z dodatkiem warzyw. Tę włoską potrawę bez problemu przygotujesz też w domu. Potrzebujesz jednak sporo czasu, bo musisz najpierw przyrządzić sos, odpowiednio ugotować makaron (najczęściej od razu zapieka się go w piekarniku, ale czasami makaron wymaga wcześniejszego podgotowania), a potem jeszcze ułożyć składniki w formie do zapiekania. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie sosu – dusi się on nawet dobre 2 godziny. Lasagne możesz dowolnie modyfikować i przyrządzić wersję wegetariańską ze szpinakiem, z dynią czy z łososiem.

Ossobuco alla Milanese

Przepyszne danie kuchni włoskiej dla smakoszy mięsnych potraw. Przysmak przyrządza się z giczy cielęcej obsmażonej na maśle, a następnie duszonej w białym winie z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku. Danie smakuje wybornie szczególnie z dodatkiem gremolata, czyli drobno posiekanej natki pietruszki połączonej z czosnkiem i skórką cytrynową. Rozpływające się w ustach mięso to dopiero początek uczty. Gicz zawiera wyśmienity i kremowy szpik, który można zjeść już na sam koniec.

Calzone

Pizza calzone to miła odmiana dla tradycyjnego włoskiego placka. Jest to duży pieróg przygotowany z ciasta drożdżowego, takiego samego, którego używa się do pizzy. Pod chrupiącą skórką skrywa się nadzienie – najczęściej calzone wypełnia się mięsem, pomidorami i dużą ilością sera mozzarella. Calzone możesz zabrać ze sobą na wynos jako pożywną przekąskę, zaserwować je na imprezie ze znajomymi lub przygotować na smaczną kolację.

Tradycyjnie te duże pierogi wypieka się w piecu opalanym drewnem. Temperatura jest w nich na tyle wysoka, że ciasto na zewnątrz szybko uzyskuje złocisty kolor, a w środku pozostaje odpowiednio miękkie i wilgotne. To pyszne danie możesz przygotować też w domu, podobnie jak pizzę. Przyda Ci się kamień do pieczenia pizzy i dobrze nagrzany piekarnik. Jakie składniki możesz umieścić wewnątrz tego drożdżowego pieroga? Na farsz pokrój drobno cebulę, wędlinę, oliwki, dodaj kukurydzę i pokrojone w plasterki pieczarki. Nie zapomnij o żółtym serze lub mozzarelli.

Zobacz także: Przepis na Calzone

Kuchnia włoska i przepisy dla miłośników słodkości

Włochy kojarzą się z pysznymi lodami. Gelato to chyba najchętniej wybierany przez turystów deser. Oprócz niego Włochy słyną z kremowego i mocno kawowego tiramisu i słodkiej przekąski torrone zrobionej z miodu i białek z dodatkiem orzechów i skórki cytrynowej.

Tiramisu

Jeśli we Włoszech miałbyś spróbować tylko jednego deseru, niech będzie to właśnie tiramisu. Tradycyjnie w skład tego słodkiego przysmaku wchodzą długie biszkopty, kawa, jajka, kakao i serek mascarpone. Spotkasz jednak włoskie przepisy tiramisu z owocami, czekoladą lub karmelowymi ciasteczkami (wersja Ch’tiramisu znana jest na północy Francji). Najlepsze tiramisu we Włoszech zjesz w Wenecji, z której pochodzi ser mascarpone, ale też w Sienie czy Florencji. Każdy region trochę inaczej przyrządza ten deser, a w niektórych miejscach biszkopty nasącza się dodatkowo winem marsala, a nie tylko kawą.

W Polsce tiramisu przygotowuje się zazwyczaj z dodatkiem kawy i likieru amaretto. Można zrobić je w prostokątnej formie i kroić po schłodzeniu na kawałki lub przyrządzić je od razu w pucharkach lodowych. Sekretem wyśmienitego deseru jest masa jajeczno-serowa. Żółtka uciera się z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodaje się dobrej jakości mascarpone (najlepiej ten pochodzący z Włoch). Przepisy na ten słodki przysmak znajdziesz na stronie Akademii Smaku.

Torrone

Choć trudno zastąpić smak oryginalnego włoskiego nugatu, tę bajecznie słodką przekąskę możesz zrobić też samodzielnie w domu. Do przygotowania tego włoskiego przepisu potrzebujesz białek, cukru, miodu i wody. Jako dodatek – orzechów laskowych, uprażonych i najlepiej obranych ze skórki. Nugat to karmel z miodem i białkami. Najpierw zagotuj cukier i wodę, żeby powstał karmel. Następnie dodaj miód i gotuj do uzyskania nitkowatej konsystencji. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie przenieś ją nad garnek z gotująca się wodą. Delikatnie dolej do piany karmelową masę i ubijaj całość na parze do momentu, aż całość będzie błyszcząca i zacznie się rwać. Dodaj na koniec posiekane orzechy. Przełóż nugat do formy lub rozsmaruj go na cienkich waflach.

Kuchnia włoska ma przepyszne przepisy, które bez większego trudu możesz przygotować samodzielnie w domu. W sklepach z włoskimi produktami poszukaj specjalnej mąki typu „00” do pizzy i calzone. Dzięki niej zrobisz delikatne ciasto na calzone, które da się łatwo formować. Duża zawartość glutenu w mące sprawia, że gotowa już masa jest elastyczna i daje się rozciągać na pożądaną wielkość.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *