Zaskakujące Informacje i Ciekawostki o Puchaczach

europejski puchacz

Puchacz należy do rodziny puszczykowatych i przykuwa uwagę nie tylko swoimi rozmiarami, ale także mocno niesamowitym wyglądem. Te płochliwe ptaki przez wieki były uznawane za symbol śmierci i zła, obecnie ich gatunki znajdują się w większości pod ochroną, dzięki czemu odbudowują powoli swoją populację. Jakie są jeszcze ciekawostki związane z tymi ptakami, nazywanymi królami nocy?

U dorosłych i wyrośniętych osobników puchaczy rozpiętość skrzydeł może dochodzić do dwóch metrów, a waga ciała osiągać nawet cztery kilogramy. Większe są na ogół samice puchaczy.

Oryginalny wygląd puchacz zawdzięcza swojemu upierzeniu, tworzącemu na szczycie jego głowy dwoje „uszu”. Puchacze mogą nimi poruszać, kładąc je lub stawiając, podobnie jak psy. Niezwykłe są także oczy puchaczy, z czarnymi źrenicami i ciemnoczerwonymi siatkówkami i duży, przypominający trochę ludzki nos, dziób, nadający mu drapieżnego wyglądu.

Puchacz zwyczajny żyjący w Polsce to jedyna polska sowa, która, jeśli nie znajdzie odpowiedniego miejsca, zakłada swoje gniazdo bezpośrednio na ziemi, broniąc się skutecznie nawet przed takimi zwierzętami, jak wilk, dzik czy ryś. Często też zajmuje gniazda innych ptaków, np. jastrzębi, które jest w stanie zabić i zjeść.

sowa

Podstawowym zmysłem puchacza jest doskonały wzrok. Ptak ten ma świetną orientacją w przestrzeni zarówno w dzień, jak i w nocy, nawet przy słabym świetle księżyca czy gwiazd. Odznacza się również znakomitym słuchem, pozwalającym mu zlokalizować szybko miejsce, gdzie może ukrywać się jego zdobycz. Jego ogromna siła (nacisk szponów puchacza może dochodzić do dwóch ton) pozwala mu na polowanie zarówno na drobne zwierzęta, jak ślimaki, po średniej wielkości ssaki (młode lisy, sarny czy króliki) oraz ptaki takie jak kaczki, kormorany, łyski czy czaple. Z tego też względu często osiedla się w pobliżu zbiorników wodnych.

Puchacze należą także do ptaków, które na całe życie łączą się w pary. Znany jest przypadek puchacza trzymanego w ogrodzie zoologicznym w Stanach Zjednoczonych, który po przypadkowej śmierci swojej partnerki doprowadził się do śmierci, odmawiając przyjmowania pokarmu.

Okres lęgowy puchaczy rozpoczyna się bardzo wcześnie, nieraz już w grudniu, a najczęściej w lutym. Samica wysiaduje zazwyczaj od 2 do 4 jaj przez 36 dni. Dokarmiana jest w tym czasie przez swojego partnera, który przynosi jej świeżo upolowaną zdobycz w pobliże gniazda. Młode dorastają do samodzielnych lotów w ciągu 7 tygodni, jednak w pełni samodzielne stają się dopiero po osiągnięciu pół roku. W tym czasie pozostają blisko rodzinnego gniazda, gdzie chronią je i dokarmiają rodzice. Dopiero po upływie dwóch, trzech lat młode puchacze zaczynają tworzyć rodziny.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *