Przez żołądek do serca- zakochaj się w kuchni śródziemnomorskiej
Jeśli wciąż wahacie się, dokąd udać się na wakacje w tym roku, a ważnym aspektem podróży jest dla was smak i jedzenie, załoga YACHTIC przygotowała dla Was przegląd kuchni regionu Morza Śródziemnego. Poznajcie jego 3 niesamowite oblicza.
Lekka i zdrowa kuchnia grecka
Świeże warzywa, czosnek, baranina, oliwa z oliwek i wino są kwintesencją stylu w jakim gotują mieszkańcy Grecji. Do najpopularniejszych warzyw należą tam pomidory, cebula, bakłażany i papryka, przyrządzane poprzez smażenie (lubianym daniem jest tiganita, czyli głęboko smażone warzywa), grillowanie lub duszenie. Grecy uwielbiają także ryby oraz owoce morza. Na stołach królują zatem tuńczyki, sardynki czy krewetki i małże. Smaki potraw wzbogacane są za pomocą licznych ziół, które nadają potrawom świeżego i aromatycznego charakteru. Do najbardziej znanych i uwielbianych posiłków należą moussaka, czyli zapiekanka z mięsem mielonym, bakłażanami i sosem beszamelowym czy souvlaki, tj. grillowana wieprzowina zawinięta w chleb pita z pomidorami, cebulą i tzatziki. Grecy kochają również bardzo słodkie desery takie jak ciastko baklawa.
Słodko-pikantny temperament Hiszpanii
Hiszpania to kraj, w którym spotkamy przeróżne tradycje kulinarne, będące przejawami wpływów śródziemnomorskich czy arabskich. Hiszpanie przepadają za owocami morza, oliwkami, szafranem, dojrzewającymi szynkami czy kiełbasą chorizo. Do najbardziej lubianych potraw śródziemnomorskich Hiszpanii należy paella, danie z patelni składające się z mięsa, owoców morza, warzyw i ryżu, przygotowywanych na świeżym powietrzu, czy gazpacho, zupa z surowych warzyw, podawana na zimno. Pikanterii kuchni tej dodają takie sosy jak słynne romesco, który składa się z papryki, pomidorów, czosnku, oliwy i migdałów.
Winny aromat Chorwacji
Chorwacja to kraj, w którym gotuje się smacznie i prosto. W wielu jego zakątkach, szczególnie na wybrzeżu odnajdziemy silne wpływy kuchni włoskiej. Tamtejsi mieszkańcy przepadają za rybami, owocami morza, pizzą i makaronami. Ośmiornice, małże czy krewetki podawana są tam z odrobiną oliwy, pietruszki i czosnku, w akompaniamencie białego wina. Wśród mięs króluje jagnięcina, pieczona i podawana z ziemniakami (janjetina ispod peke). Chorwaci raczą się takimi przysmakami jak szynką dalmacką czy specjalnym serem, nazywanym “sirem”. Grzechem jest odwiedzenie tego państwa bez skosztowania tamtejszego alkoholu, w postaci rakiji czy šljivovicy.
Trudno znaleźć bardziej zróżnicowane pod względem kuchni miejsce, niż basen Morza Śródziemnego. Stanowi on tygiel kultur, wzajemnie przenikających się wpływów i niespotykaną nigdzie indziej mieszankę smaków z najróżniejszych zakątków Europy. Wybierając się do któregokolwiek z jego państw, starajmy się jak najwięcej kosztować lokalnych specjałów, aby wzbogacić swoją podróż o dodatkowe doznania- smakowe!