20 Ciekawostek o Pingwinach dla Dzieci

na lodowacu

Wysoko przystosowane do życia w wodzie, pingwiny są fascynujące do oglądania. Dowiedz się wszystkiego o tych spektakularnych wodnych ptakach które nie potrafią latać. Oto wyjątkowe ciekawostki o pingwinach.

1. Pingwin został po raz pierwszy opisany w szesnastym wieku, kiedy to uznano go za dość dziwną gęś. Faktem jest natomiast, że pingwiny żyją na naszej planecie już ponad sześćdziesiąt milionów lat, czego dowiodły wykopaliska archeologiczne i badania porównawcze.

2. Krótki ogon jest istotną częścią ciała pingwina, ponieważ w wodzie pełni funkcję steru.

3. Pingwiny to jeden z nielicznych gatunków zwierząt, pośród których zdarzają się związki homoseksualne.

4. Składane przez te urocze nieloty jaja są przetrzymywane pod grubą warstwą tłuszczu na brzuchu.

5. Naukowcy zaobserwowali, że pingwiny często jedzą kamienie. Nie wynika to jednak z braku pożywienia, a wręcz przeciwnie. Kamienie pomagają przemielić posiłek, a ich waga pomaga im głębiej nurkować.

6. Pingwiny, podobnie jak ludzie, mają łaskotki i reagują na nie tak, jak człowiek.

cztery pingwiny

7. Największym gatunkiem jest pingwin cesarski, który może osiągnąć nawet 120 centymetrów, a najmniejszym pingwinek mały o wysokości 30 centymetrów.

8. Każdego roku pingwin traci upierzenie, które odrasta po kilku tygodniach. Jednak, ze względu na nieprzyjazne warunki atmosferyczne, w tym okresie nie wchodzi do wody.

9. Poza okresem, kiedy pingwin czeka aż odrośnie mu upierzenie, większość czasu spędza w wodzie i tam też widzi znacznie lepiej niż na powierzchni.

10. Pingwin jest jedynym ptakiem, który może szczycić się pionową postawą, a jego nogi podczas pływania przyjmują rolę płetw.

11. Aby oszczędzić swoją energię, pingwiny saneczkują, a oznacza to ślizganie się na brzuchu zamiast chodzenia.

12. Język pingwina przypomina ten koci, ponieważ też jest naszpikowany małymi kolcami, które powodują, że o wiele łatwiej jest mu utrzymać złowioną rybę. Jest to bardzo pomocne i dzięki temu pingwin może podczas jednego polowania wyłowić nawet kilkadziesiąt ryb.

dwa pingwiny

13. W pobliżu oczu pingwinów znajduje się gruczoł, dzięki któremu mogą odfiltrować sól zaabsorbowaną podczas pływania w morskiej wodzie. Jest ona następnie usuwana przez dziób.

14. Niektóre pingwiny mogą nurkować nawet na głębokość pół kilometra i spędzić pod wodą aż pół godziny.

15. Pingwiny występują w RPA, Argentynie, Nowej Zelandii, Australii oraz Chile i mają słabość do miejsca, w którym się urodziły, dlatego najczęściej tam wracają.

16. Oczy pingwinów są większe od ich mózgu. Sprawia to, że doskonale widzą, a zwłaszcza pod wodą, gdzie spędzają trzy czwarte swojego życia. Na lądzie bywają krótkowidzami.

17. Samica pingwina cesarskiego jest zdolna do wielkich poświęceń dla swoich młodych. Potrafi przebyć ponad sto kilometrów, aby nakarmić dzieci.

18. Pingwiny są wierne i lojalne. Para, która wydała na świat młode, wraca do siebie przez kilkanaście lat, nawet jeśli związek ten przerywany jest długimi rozłąkami.

19. Podróżujący po południowej półkuli ludzie mogą liczyć na to, że spotkanie z pingwinem będzie przyjazne. Ptaki te nie uciekają w popłochu przed turystami, ponieważ nie kojarzą im się oni z naturalnym zagrożeniem i nie spodziewają się niczego złego na lądzie. Największym niebezpieczeństwem dla pingwinów są stworzenia występujące w wodzie takie, jak rekiny czy uchatki.

20. Pingwiny często porównywane są do torpedy, czyli samobieżnej rakiety podwodnej. Porównanie to pasuje nie tylko ze względu na zbliżony kształt, ale też ze względu na technikę pływania zwaną „porpoising”, czyli gwałtowne wynurzanie się z wody na wysokość dwóch metrów.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *