Pawiany – Interesujące ciekawostki, informacje i fakty

pawian

Pawiany są ssakami naczelnymi. Pawiany zamieszkują różne siedliska i można je znaleźć na stepach, sawannach i półpustyniach, a także w obszarach skalistych i lasach. Poznajcie zaskakujące ciekawostki i informacje o pawianach.

1. Pawiany to ssaki z rodziny koczkodanowatych, które osiągają od pięćdziesięciu do ponad stu centymetrów długości oraz wagę wahającą się pomiędzy piętnastoma a trzydziestoma kilogramami.

2. Cechą charakterystyczną pawianów jest naga i barwna skóra na pośladkach. U samic ma ona odcienie brązu i fioletu, natomiast podczas ciąży jaśnieje i zmienia kolor na różowy.

3. Pawiany żywią się wszystkim, co znajdą w miejscu zamieszkania, a więc trawą, owocami, orzechami, liśćmi, korzeniami, bulwami, kwiatami i nasionami. Nie są jednak wegetarianami, ponieważ przepadają również za bezkręgowcami, małymi ptakami, a przy odrobinie przebiegłości udaje im się nie raz uczta z kozą czy młodą gazelą do podziału.

4. Pawiany to zwierzęta stadne, a młode zawsze mają bardzo silną więź z matką. Ich rytuały bardzo przypominają te ludzkie, na przykład wstają regularnie, poszukują jedzenia, następnie spędzają czas w stadzie, a pod koniec dnia wracają spać zawsze w to samo miejsce.

5. Istnieje pięć gatunków pawianów: oliwny, masajski, gwinejski, płaszczowy i niedźwiedzi. Najczęściej spotykane to pawiany masajskie i oliwne, które występują w Afryce Wschodniej.

6. Ludzie i pawiany mają ze sobą wiele wspólnego. Naukowcy odkryli, że DNA ludzkie i pawianów pokrywają się w ponad dziewięćdziesięciu procentach.

portret pawiana

7. Pawiany są niezwykle silne i mają bardzo mocne szczęki, ale nie są agresywne i zazwyczaj unikają konfrontacji. Zamiast walczyć, odstraszają potencjalnych napastników przeraźliwym wrzaskiem.

8. Najmniejszym gatunkiem pawiana jest gwinejski, która osiąga około 50 centymetrów, a największym pawian niedźwiedzi, który może mieć nawet 120 cm długości.

9. Samica pawiana rodzi młode co dwa lata, a ciąża trwa około sześciu miesięcy. Zwykle rodzi się tylko jeden mały pawian, natomiast podwójne narodziny z jednej ciąży zdarzają się niezwykle rzadko.

10. Pawiany potrafią przyzwyczaić się do wszelkich warunków, jeśli tylko w wybranym miejscu mają dostęp do wody i jedzenia. Poza tymi dwoma wymogami, nie są wybredne i żyją zarówno na obszarach pustynnych, jak i zalesionych.

11. Grupy, w które skupiają się pawiany, nazywane są oddziałami. Najczęściej zawierają one około ośmiu samców, dwa razy więcej samic oraz młode, ale zdarzają się i stada, w których żyje razem ponad sto osobników.

12. Pawiany mają w swoim repertuarze ponad trzydzieści dźwięków, dzięki którym się komunikują.

tył pawiana

13. Mimo że pawiany są gatunkiem lądowym, a ich ogon służy do utrzymania równowagi, a nie do wspinaczki, w razie zagrożenia potrafią chronić się na drzewach. Bardzo też bronią swojego terytorium przed intruzami.

14. Wielkim zagrożeniem dla pawianów są ludzie. Kłusownicy polują na nie ze względu na ich smaczne mięso, a sporo pawianów trafia do laboratoriów, gdzie przeprowadza się na nich eksperymenty medyczne.

15. Pawiany z łatwością rozpoznają krótkie angielskie słowa.

16. Mieszkańcy RPA walczą z gangami pawianów, które grasują po dzielnicach mieszkalnych i plądrują kuchnie oraz samochody w poszukiwaniu jedzenia.

17. Pawiany mają ciekawe poczucie humoru. Zdarza im się dla zabawy zaczepiać stare koty drapieżne, kiedy wiedzą, że zdołają im uciec.

18. Podobnie jak chomiki, pawiany mają worki policzkowe i potrafią w nich przechowywać zapas jedzenia.

19. Młode pawiany stają się samodzielne w wieku ośmiu lat, a małpy te mogą przeżyć nawet 45 lat.

20. Pawiany płaszczowe tworzą systemy haremowe, a pozostałe cztery gatunki pawianów żyją w mieszanych stadach, w których żaden pawian nie jest wierny swojej partnerce i na odwrót.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *