16 Fascynujących Ciekawostek o Papudze Kakadu

papugi kakadu

Kakadu są bardzo popularnymi ptakami domowymi o osobowościach błyskotliwych i dynamicznych. Poznajcie fascynujące informacje i ciekawostki o kakadu.

1. Wszystkie gatunki są na ogół bardzo towarzyskie. W hałaśliwych stadach znajdują się czasem dwa lub trzy różne gatunki papug.

2. Wszystkie 21 gatunków kakadu pochodzi z Oceanii. W szczególności kakadu są endemiczne dla Australii, Nowej Zelandii i Nowej Gwinei. Występują one również w Indonezji i na Wyspach Salomona.

3. W rano kakadu żywią się zazwyczaj nasionami na ziemi, a następnie w najgorętszej części dnia siedzą na drzewach w pobliżu miejsca żerowania, obdzierając liście i korę.

4. Zasiedlają lasy deszczowe, lasy sosnowe, gaje eukaliptusowe, zarośla i sawanny.

5. Po rozmnażaniu, para kakadu opuszcza swoją grupę, aby znaleźć dobre miejsce do gniazdowania. Robią gniazdo w dużym otworze na drzewie 5 do 30 metrów nad ziemią. Samica składa jedno lub sześć jaj, a oboje rodziców siedzą na nich na zmianę, obracając je i utrzymując wilgoć w okresie inkubacji.

6. Niektóre kakadu mogą popadać w depresję, jeśli mają wrażenie, że nie poświęca się im wystarczającej uwagi. Może to prowadzić do efektów ubocznych, takich jak skubanie piór i destrukcyjne zachowanie.

7. Po południu ponownie żywią się, a następnie wracają na noc do swojego stada.

8. Okres życia kakadu wynosi do 60 lat lub więcej, w zależności od gatunku. Najstarszym kakadu w niewoli był kakadu Majora Mitchella o nazwie „Cookie”, mieszkający w Brookfield Zoo w Chicago, który dożył 83 lat (1933-2016).

9. Jaja kakadu wylęgają się w ciągu około 30 dni.

10. W przeciwieństwie do wielu ptaków, większość Kakadu jest dimorficzna, co oznacza, że samce i samice są prawie identyczne. To sprawia, że poznanie płci swojego pierzastego przyjaciela jest bardzo trudne.

11. Codziennie wracają do żerowania na tym samym terenie, aż do wyczerpania zapasów pokarmu.

12. Ich upierzenie jest na ogół mniej kolorowe niż u innych papug, głównie białe, szare lub czarne i często z kolorowymi rysami w grzebieniu lub ogonie.

13. Pisklęta kakadu próbują swoich umiejętności latania, gdy mają około 4 miesięcy. Mama i tata będą nadal je karmić i nadzorować.

14. Jedynym rzeczywistym sposobem, aby poznać płeć ptaka, jednak jest uzyskanie testu DNA. Jeśli jesteś bardzo ciekawy, musisz wysłać kilka piór do laboratorium.

15. Zjadają nasiona traw i roślin zielnych, ziarna, korzenie, jagody, orzechy i pąki liściowe.

16. Kakadu mają duży dziób, który jest utrzymywany w ostrości przez zgrzytanie dwoma żuchwami podczas odpoczynku.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *