57 Fantastycznych Ciekawostek o Pandach

panda śpi

Pandy czy też pandowate to rodzina ssaków, które należą do rzędu drapieżnych. Do niedawna klasyfikowane jako podrodzina niedźwiedziowatych. Do tej rodziny klasyfikuje się pandę wielką. Przedstawiamy interesujące ciekawostki, fakty i ważne informacje o Pandach.

1. Panda wielka to drapieżny ssak pochodzący z rodziny niedźwiedziowatych, a konkretniej jest nazywana jako niedźwiedź bambusowy.

2. Terenami, które są zamieszkiwane przez pandę wielką, są lasy bambusowe o wysokości nawet do 4100 m. n.p.m. Zimą ta wysokość, którą zamieszkuje, nieco się zmniejsza.

3. Pomimo tego, że zwierzę to należy do rodziny drapieżnych, w dużej mierze odżywia się też pędami roślin (głównie bambusa), jak również rybami, czy małymi gryzoniami.

4. Mimo to, że panda wielka w większości odżywia się roślinami, jej układ pokarmowy jest typowy dla zwierząt drapieżnych. M. in. z tego powodu zaliczana jest do zwierząt drapieżnych.

5. Pandy wielkie bardzo dużo jedzą, nawet do 40 kg na dzień.

6. Pandy wielkie trawią tylko 25 % spożywanego pokarmu.

7. Panda wielka należy do rodziny niedźwiedziowatych, a jej najbliższym krewnym jest niedźwiedź andyjski.

8. Panda wielka to zwierzę, które narażone jest na wyginięcie. Dzieje się tak ze względu na coraz mniejsze obszary, na których może żyć, jak również ze względu na jej niską rozrodczość.

9. Występowanie pandy wielkiej przypada na tereny łańcuchów górskich, które położone są w Chinach, Suczuan czy Gansu. Klimat, w którym żyje to zwierzę, jest chłodny i wilgotny.

2 młode pandy

10. Osobniki obu płci jest bardzo trudno rozróżnić, jednak samiec jest średnio nieco cięższy od samicy. Samica jest lżejsza od samca o ok. 10 lub 20 procent.

11. Dojrzałość płciową panda wielka osiąga ok. 5 lub 6 lat.

12. Okres godowy u tego gatunku zwierząt występuje od marca do maja.

13. Okres ciąży pandy wielkiej trwa od 97 do 163 dni.

14. Liczebność pandy wielkiej wynosi ok. 1000 osobników.

15. Liczba młodych w jednym miocie waha się od 1 do 3. Zwykle z jednego miotu przeżywa tylko jedno młode.

16. Futro pandy, które jest białe lub żółtawe z czarnymi obwódkami. Sprawia to, że zwierzę może kamuflować się w bambusowym poszyciu.

17. Futro pandy jest nasączone łojową wydzieliną, co chroni te zwierzęta przed opadami deszczu i śniegu.

18. Panda wielka ma 40 zębów. Zęby te przystosowane zostały do spożywanego pokarmu, tj. mają dobrze przystosowane powierzchnie trące.

19. Charakterystyczne, czarne obwódki wokół oczy tego zwierzęcia są stworzone w taki sposób, że trudno jest rozróżnić ich wyraz.

zdjęcie z zoo

20. Źrenice w oczach pandy są ustawione pionowo tak, że przypominają te, znajdujące się w oczach kotów.

21. Żołądek pandy wielkiej posiada silne ściany mięśniowe, które chronią ten żołądek przed grubymi łodygami z bambusów.

22. Łapy pandy wielkiej posiadają szósty palec, który jest przeciwstawny do pozostałych palców. Jest to przystosowanie do lepszego chwytania łodyg bambusa.

23. Pandy wielkie potrafią stawać na tylnych łapach, jednak nie mogą się w tej pozycji poruszać.

24. Panda wielka poza wspinaniem się na drzewa potrafi również kłusować i galopować.

25. Pandy wielkie zwykle żyją samotnie. Wędrują po swoim rewirze w poszukiwaniu nowych pędów bambusa. Robią to powoli po to, by jak najbardziej oszczędzać energię.

26. Panda wielka najbardziej aktywna jest w czasie świtu i w czasie zmierzchu.

27. Zwierzęta te raczej się ze sobą nie kontaktują. Wyjątek stanowi okres rozrodczy, kiedy to kontaktują się za pomocą dźwięków, a także przez sygnały węchowe.

28. Panda wielka posiada gruczoły okołoodbytowe, które służą jej do znaczenia drzew na swoim terytorium.

29. Do znakowania drzew na własnym terytorium zwierzęta te wykorzystują również czasami swoje pazury.

jedzenie bambusa

30. Podczas okresu godowego pandy wielkiej dochodzi do popisów sprawności samców, które mają na celu walkę o dostęp do samicy.

31. Jedną z głównych przyczyn tego, dlaczego gatunek ten zaczyna wymierać, jest zbyt daleko posunięta działalność człowieka.

32. Podejmowane są działania, które mają na celu zapobieganie wyginięciu pandy wielkiej. Na terenie Chin utworzono 12 rezerwatów, w których to zwierzę żyje.

33. Panda wielka to zwierzę, które w dużej mierze obecne jest w kulturze. Zwierzęta te stanowią maskotki na różnego rodzaju wydarzeniach kulturalnych, a także są bohaterami m. in. filmów animowanych.

34. Panda wielka jest zwierzęciem narodowym w Chinach.

35. Innym gatunkiem pandy jest też panda ruda. Nazwy tego gatunku to także m. in. panda mała, panda czerwona, czy też panda mniejsza. Jest to gatunek zwierzęcia drapieżnego, który należy do rodziny pandkowatych.

Park w Hong Kongu

36. Panda ruda dawniej zaliczana była do rodziny szopowatych. Była razem z pandą wielką zaliczaną do podrodziny niedźwiedziowatych.

37. Zakres występowanie pandy rudej obejmuje południową część Chin, obszar Indii, Nepalu czy też Mjanmę.

38. Panda ruda jest zwierzęciem, które prowadzi w dużej mierze nocny tryb życia.

39. Panda ruda jest zwierzęciem wszystkożernym, jednak to właśnie rośliny stanowią główny i przeważający składnik jej diety.

40. Długość pandy rudej waha się od 51 do 63 cm.

41. Ubarwienie tego zwierzęcia jest rdzawe lub rdzawobrązowe, natomiast pewne elementy, takie jak policzki, pysk czy końce uszu są białe. Na ogonie tego zwierzęcia zauważalne są ciemniejsze pierścienie. Sam koniec ogona jest puszysty i ciemny, a łapy i brzuch są ciemniejsze niż reszta ciała.

42. Ciąża pandy rudej trwa od 90 do 150 dni. W jednym miocie znajduje się zwykle od 1 do 5 młodych.

Chengdu - Chiny

43. Siedliska pandy rudej znajdują się zwykle w dużej mierze w lasach na obszarach górzystych.

44. Panda ruda uznawana jest za gatunek zagrożony.

45. Najczęściej miejscami, w których mieszka panda ruda, są nory i dziuple, które znajdują się w korzeniach drzew. Dogodnymi miejscami dla tego typu domów są strome skalne zbocza.

46. Pazury pandy rudej są po części wysuwalne, co ułatwia jej wspinaczkę i stanowi dla tej wspinaczki czynnik przystosowawczy.

47. Panda ruda żyje przeważnie w parach lub też w małych grupach rodzinnych.

48. Podobnie jak zdecydowana większość drapieżników panda ruda jest terytorialna, a także swój teren oznakowuje za pomocą specjalnych gruczołów oraz moczu.

49. Panda ruda dosyć sprawnie i bezproblemowo aklimatyzuje się w warunkach ogrodu zoologicznego.

panda

50. Wśród pandy rudej wyróżnić można dwa podgatunki. Są to A. fulgens fulgens i A. fulgens refulgens.

51. W potocznym j. chińskim panda ruda oznacza w dosłownym tłumaczeniu „ognistego lisa”.

52. W wyniku zaadoptowania tej nieoficjalnej nazwy w j. angielskim funkcjonuje również nazwa firefox, która określa to zwierzę. Tłumaczenie to występuje m. in. w nazwie Mozilla Firefox.

53. Samce są niezbyt dużo, choć zauważalnie cięższe i większe od samic.

54. Długość ogona pandy rudej wynosi od ok. 30 do ok. 60 cm.

55. Wśród gatunków pand, oprócz pandy wielkiej i pandy rudej, znajdowało się również kilka innych gatunków, które już wymarły. Są to więc m. in. Parailurus, Pristinailurus i Simocyon.

56. Panda ruda należy do nadrodziny łasicokształtnych.

57. Podrzędem, do którego zalicza się panda ruda, jest podrząd psokształtnych.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *