10 Interesujących Ciekawostek o Pancernikach

pancernik

Ameryka Północna i Południowa to tereny na których występują bardzo nietypowe zwierzęta nazywane pancernikami. Zaliczane są do ssaków. Ich niezwykłość polega na tym że ciało ich pokryte jest bardzo twardą łuską tworzącą coś na kształt zbroi rycerskiej.

1. Ameryka południowa to główny teren zamieszkiwania wszystkich rodzajów pancerników występujących w ilości 11 gatunków, największe skupisko jest na terenie Paragwaju.

2. Niektóre rodzaje pancerników dotarły na tereny Ameryki Północnej i spotkać je można w Stanach Zjednoczonych oraz Meksyku. Dotarcie aż po środkowe rejony Stanów Zjednoczonych i ich rozprzestrzenianie się jest głównie spowodowane brakiem na tych terenach naturalnych wrogów.

3. Naturalnym miejscem występowania pancerników są półpustynie, łąki i lasy deszczowe.

4. Łuski kostne pokrywające ciało tych ssaków dodatkowo mają warstwę rogową. Pancerz pokrywa większa część ciała pancernika, jedynie brzuch i wewnętrzne części kończyn pokryte są owłosieniem. Łuski posiadają elastyczne połączenie umożliwiające ruch.

5. Pancerniki pozbawione są tkanki tłuszczowej i ze względu na tą przypadłość bardzo źle reagują na wahania temperatury i w zbyt długo utrzymujących się zimnych i chłodnych okresach giną.

6. Pancerniki słyną z tego, że pomimo bardzo krótkich nóg potrafią poruszać się z bardzo duża prędkością dochodzącą do 50 kilometrów na godzinę. Dzięki tak nietypowym przymiotom ruchowym, łatwo udaje im się uciec przed drapieżnikami polującymi na nie.

7. Pancerniki wiodą raczej samotny tryb życia, rzadko w parach a jeszcze rzadziej w większej gromadzie.

8. Pancernik za główne pożywienia ma owady nie unika urozmaicenia posiłków powiększając je o żaby, pająki i węże. Sposobem na zdobywanie pożywienia jest wydrapywanie z ziemi i wyciąganie owadów za pomocą długiego lepkiego języka.

9. Kopanie nor i spanie to podstawowe zajęcie pancerników. Potrafią one na sen przeznaczać nawet 16 godzin dziennie.
Słaby wzrok pancernika został zastąpiony bardzo dobrze rozwiniętym węchem. Ostre pazurki umożliwiają im kopanie nor.

10. Najmniejszy pancernik świata waży około 100 gram. Jest to żyjący na argentyńskich równinach puklerzniczek karłowaty. Żywot wiedzie głównie pod ziemią rzadko wychodząc na jej powierzchnię.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *