Pająki – 10 ciekawostek

pająki

Pająki to najobszerniejszy rząd stawonogów nazywanych pajęczakami. W tej różnorodnej grupie znajdują się osobniki o różnorodnych cechach charakterystycznych i w zależności od gatunku miewają od pół milimetra do dwunastu centymetrów długości. Wielu ludzi nie przepada za pająkami czy wręcz cierpi na arachnofobię, dlatego najczęściej ze zdziwieniem i przypadkowo odkrywamy, jak ciekawymi są stworzeniami.

1. Trawienie u pająków odbywa się na zewnątrz. Dzieje się tak dlatego, że ich małe organizmy są przystosowane jedynie do wchłaniania płynów. Uczta wygląda więc w ten sposób, że ofiara pająka zostaje unieruchomiona i pokryta sokami trawiennymi, a kiedy sama zmieni stan skupienia, zostaje wchłonięta przez oprawcę.

2. Pajęczyna to potoczna nazwa na sieci łowne, które pająki konstruują, by efektywnie łapać owady do zjedzenia. Powstaje ona po zakrzepnięciu wydzieliny z gruczołów przędnych i jest niezwykle mocna oraz elastyczna. Można ją wydłużyć o czterdzieści procent i mieć pewność, że nie pęknie.

3. Pająki nasosznikowate są bardzo dobrymi i przebiegłymi myśliwymi. Potrafią złapać niemal wszystkie owady, łącznie z innymi pająkami, i obezwładnić je swoimi długimi nogami. Są to też najpowszechniejsze pająki, które często spotykamy we własnych domach.

4. Samice niektórych pająków zjadają samca natychmiast po odbyciu z nim stosunku. Jedną z najpopularniejszych zabójczyń wśród pająków jest czarna wdowa.

5. Pajęczyny są przyciągane przez ładunki elektrostatyczne, które owady wytwarzają podczas latania. W związku z tym małe owady często nie mają wystarczająco dużo czasu, by uniknąć sieci pająka i pewnej śmierci.

6. Pająki potrafią poruszać się po wodzie za sprawą aż ośmiu nóg, które idealnie rozkładają się na płaszczyźnie wody. Włoski na ich odnóżach pokrywają się wówczas zbawiennymi pęcherzykami powietrza, które utrzymują je na powierzchni.

7. Zdarza się, że pająki zjadają swoją sieć, aby mieć materiał na stworzenie kolejnej. Sam kształt pajęczyn dowodzi, że pająki z rozmysłem budują swoje pułapki. Cała sztuka polega na tym, żeby używać jak najmniejszej ilości wydzieliny, a jednocześnie zastawić jak największą pułapkę.

8. Pająki są dość strachliwe. Badania wykazały, że większość z nich boi się człowieka. Wibracje, które są wywołane przez bicie naszego serca i pracę wszystkich układów wewnętrznych, powodują, że pająki wolą nas unikać.

9. Skakun to pająk, który nie tworzy pajęczyn, tylko skacze na swoją ofiarę. Przedstawiciele tego gatunku są bardzo mali i prawie na pewno z takimi mieszkamy, gdziekolwiek żyjemy. Łatwo ich nie zauważyć, ponieważ zaszywają się w kryjówkach i nie zostawiają pajęczyn.

10. Pająki z rodziny ptasznikowatych, smażone na oleju, są słynnym przysmakiem w Kambodży. Przyrządza się je z czosnkiem, cukrem i solą, a smak mięsa z odwłoku porównywany jest do krzyżówki drobiu z rybą.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *