Ostrygi – Interesujące Ciekawostki, Informacje, Fakty

Ostrygi

Ostrygi należą do gatunku małża i najczęściej można je spotkać w słonych morzach nieopodal przybrzeżnych skał. Dla wielu ludzi stanowią wykwintne urozmaicenie jadłospisu i traktowane są w kategoriach wyłącznie kulinarnych. Nic w tym jednak dziwnego, ponieważ należą do jednych z najzdrowszych owoców morza, a wiele czynników spowodowało również, że stały się najdroższymi w swojej kategorii. Wiedza wielu ludzi kończy się na tym, że są wyławiane z mórz, by następnie trafić na nasze talerze. Ich styl życia jest jednak nieco ciekawszy niż się wydaje, choć potrafią nie zmieniać adresu zamieszkania przez całe życie. Są również mięczakami u których dosyć często występuje hermafrodytyzm, co sprowadza się tak naprawdę do tego, że ostrygi mogą być posiadaczami dwóch płci.

1. Ostrygi charakteryzują się bardzo nieregularną formy muszli, której jedna strona na stałe przyrasta do podłoża, jakim może być kawałek kamienia lub skały. Nie jest wobec tego gatunkiem, który w jakikolwiek sposób się przemieszcza. Raz przytwierdzona do wybranego podłoża, pozostaje tam na zawsze.

2. Ostrygi mogą żyć nawet do 20 lat. Są niezwykle płodne, a na jednego osobnika w trakcie całego życia przypada złożenie aż 100 milionów jaj, które najpierw dryfują w morzu, by następnie osiąść i na stałe przytwierdzić się do podłoża. Najczęściej rozmnażają się latem.

3. Dla wielu ludzi są oznaką luksusu również ze względu na przypadkową w rzeczywistości produkcję pereł. Perły znajdywane w muszlach ostryg i innych małży są tak naprawę wynikiem mechanizmu obronnego. W sytuacji, gdy do muszli dostaje się jakakolwiek forma zanieczyszczenia, która podrażnia powierzchnię płaszcza, nabłonek mięczaka ratuje się, wydzielając specyficzną substancję wapienną, która otacza ciało obce. Właśnie to ciało obce po czasie staje się perłą. Historia zna przypadki osób, które na swoim talerzu pełnym ostryg znajdowały perły warte ogromne pieniądze.

4. W wielu miejscach na świecie można znaleźć kontrolowane hodowle pereł. Powstawanie pereł jest niemal identyczne jak w środowisku naturalnym, choć „materiał” na perłę jest wpuszczany sztucznie. Specjalne kosze z mięczakami leżą pod wodą nawet kilka lat, a perły powstałe w taki sposób wciąż należą do najdroższych na świecie.

5. W Europie najpyszniejsze ostrygi można skosztować we Francji. Kraj ten jest pełen miłośników tych owoców morza. Niemal na terenie całego kraju można spotkać się z hodowlami ostryg. To jedno z obowiązkowych dań w trakcie Świąt Bożego Narodzenia, które podaje się tutaj zarówno w wersji surowej, jak i grillowanej.

6. W kręgach kulinarnych panuje kategoryzacja ostryg uwzględniająca wyłącznie rozmiar mięczaka. Mamy do czynienia ze skalą od 1 do 5. Choć wielu ludzi z pewnością uzna, że największe cieszą się niesłabnącą popularnością, to w praktyce 3, czyli średni rozmiar jest uznawany za najwygodniejszy do spożycia. Rozmiar takiej muszli powoduje, że jedzenie ostryg na surowo jest znacznie wygodniejsze niż w przypadku za małych lub za dużych muszli.

7. Ostrygi nie posiadają jednego charakterystycznego smaku. Wspólnym mianownikiem zawsze jest wyłącznie konsystencja. Smak natomiast jest silnie uzależniony od pochodzenia ostryg i tego, czy rozwijały się w środowisku naturalnym czy też w hodowli. Wielu hodowców próbuje uzyskać swój unikatowy i niepowtarzalny aromat. Można wobec tego spotkać się z ostrygami cieszącymi się fantastycznym orzechowym aromatem oraz z mniej lub bardziej miękkim miąższem.

8. Istnieje pewne przekonanie, że ostrygi najlepiej smakują w formie naturalnej, czyli surowej. Przed spożyciem ostrygi należy poradzić sobie z muszlą, czego najlepiej dokonać nożykiem z krótkim ostrzem, a następnie odseparować przywierający do wnętrza skorupy miąższ. Surowe ostrygi świetnie komponują się z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiną octu. Francuzi nie wyobrażają sobie, żeby podczas takiej uczty zabrakło białego wina. Nie jest to jednak jedyny sposób spożywania ostryg. Osoby wzbraniające się przed spożywaniem ostryg na surowo, mogą skosztować ich w formie grillowanej, smażonej, gotowanej, a nawet marynowanej.

9. Ostrygi zyskały spore uznanie już w średniowieczu. Wówczas już doceniono ich możliwości kulinarne, choć w naszym kraju pojawiły się dopiero w XVII wieku, kiedy to wiele francuskich potraw zaczynało podbijać podniebienia Polaków. W obecnych czasach należy do najdroższych owoców morza i jest synonimem luksusu. Na wygórowaną cenę wpłynęły również ograniczenia dotyczące połowu, który nie może odbywać się w porze letniej ze względu na to, że jest to intensywny okres rozmnażania się ostryg.

10. W starożytności ostrygi postrzegane były jako skuteczny środek na potencję. Faktem jest, że ostryg to ogromne źródło cynku oraz szeregu witamin, które skutecznie podnoszą poziom testosteronu. Te niepozorne mięczaki są także źródłem białka, fosforu, żelaza, miedzi, niacyny i ryboflawiny.

4.6/5 - (9 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *