13 intrygujących ciekawostek o Oposach

opos

W świecie zwierząt występuje wiele takich, o których wie się niewiele, a można poznać o nich liczne ciekawostki – oposy kojarzone z bohaterami serii filmów „Epoka lodowcowa” to właśnie taki przykład. Warto sprawdzić, czy faktycznie w zwyczaju mają zasypiać głową w dół.

 

1. Dydelfy i oposy są ze sobą dość blisko spokrewnione. To zwierzęta wielkości, w zależności od gatunku, od szczura do kuny, z wydłużonym, szpiczastym pyszczkiem. Należą do tej samej rodziny: dydelfowatych (Didelphidae) oraz podrodziny: dydelfów (Didelphinae).

2. Długość ciała oposa bez ogona wynosi mniej niż 40 centymetrów. Ogon ma około 25-35 centymetra długości. Masa tego zwierzęcia może dochodzić maksymalnie do około 5 kilogramów. Średnia długość życia w warunkach niewoli wynosi 4-6 lat. Na wolności opos żyje od jednego do dwóch lat. Ta krótka żywotność jest typowa dla torbaczy.

3. Oposy śpią w ciągu dnia w norach urządzonych wśród skał, w dziuplach, pniach powalonych drzew i tym podobnych naturalnych schronieniach

4. Oposy są bardzo pożyteczne, także dla ludzi. Zjadają wielkie mnóstwo kleszczy, które przenoszą groźne choroby. Z drugiej strony opos w Nowej Zelandii ma status szkodnika, obok szczura, fretki, kuny czy łasicy (notabene także sprowadzonych dla futer). Podróżując po nowozelandzkich drogach, trzeba przywyknąć do widoku rozjechanego zwierzęcia, nawet na nieutwardzonych, rzadko uczęszczanych drogach. Oposy stanowią zagrożenie dla zwierząt hodowlanych (owce, bydło), przenosząc choroby.

5. Opos jest jedynym torbaczem, który żyje w Ameryce Północnej. Można się tam natknąć na jeden ze stu gatunków tego zwierzęcia.

6. U dydelfa północnego obserwuje się zjawisko akinezy. Polega ono na tym, że w momencie zagrożenia zwierzę udaje martwego. Pozycję z otwartymi oczami, wyszczerzonymi zębami, wysuniętym językiem i bezwładnym ciałem potrafi utrzymywać nawet przez kilka godzin.

7. Opos w domu nie ma zbyt dużych wymagań, a oglądanie jego harców może sprawić opiekunowi wiele radości. Trzeba tylko pamiętać, że porą doby, w której te zwierzęta stają się najbardziej aktywne, są pierwsze godziny po zmierzchu.

8. Opos jest jednym z najstarszych ssaków na świecie. Paleontolodzy odkryli skamieliny tego gatunku liczące sobie 65 milionów lat – mniej więcej wtedy wymarły dinozaury.

9. Ogon oposa pozbawiony jest futra, a to pomaga mu podczas zwisania z drzewa.

10. Opos jest zwierzęciem wszystkożernym. Na jego dietę składają się kwiaty, liście, owoce, owady, jak też małe ssaki, ptaki oraz gady. Można powiedzieć, że opos nie marnuje jedzenia i jest w stanie skonsumować, co akurat znajdzie na swojej drodze. Zwierzę to ma ostre zęby i bardzo mocną szczękę.

11. Okres ciąży u oposa jest krótki – miot przychodzi na świat po dwóch tygodniach i może liczyć sobie do szesnastu młodych. Po narodzinach małe oposy pozostają w pobliżu matki i jej sutków przez pięćdziesiąt dni. Po wyjściu z torby przez miesiąc wędrują z matką przyczepione do jej futra.

12. Futro oposa występuje w różnych kolorach, może być białe, szare lub też rude. Przez głowę zwierzęcia zazwyczaj biegną trzy ciemniejsze pasy.

13. Opos nie jest zwierzęciem zagrożonym wyginięciem.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.