Nosacz Sundajski – Ciekawostki, Informacje i Fakty

głowa nosacza

Świat ssaków naczelnych zawiera kilka dość dziwnych okazów, ale być może nie wyglądają one dziwniej niż nosacze sundajskie. Poznajcie ciekawostki oraz ciekawe informacje o nosaczach sundajskich.

1. Po angielsku nazywają się one Proboscis monkeys, a „Proboscis” oznacza nos, co tłumaczy ich nazwę, ponieważ nosy u samców tego gatunku są całkiem spore.

2. Potrafią bardzo dobrze pływać nawet w głębokiej wodzie. Pozwala im to na przemieszczanie się z jednej wyspy na drugą. Oferuje im to również miejsce do ochłodzenia się i zabawy.

3. Nosacze nigdy nie oddalają się od wyspiarskich rzek, przybrzeżnych namorzyn i bagien.

4. Są gatunkiem bardzo arborealnym i tylko od czasu do czasu wyruszają na ląd w poszukiwaniu pożywienia.

5. Są one ściśle chronione przez rząd Borneo. Istnieją bardzo surowe kary dla tych, którzy je zabijają. Wciąż jednak zdarzają się kłusownicy i niestety trudno jest ich wytropić.

trąba i tułów

6. Małpy te komunikują się za pomocą kilku wokalizacji. Ostrzegając grupę potencjalnych drapieżników, samce będą trąbić. W przypadku niepokoju lub podniecenia, samice i ich młode krzyczą, a samce warczą, aby uspokoić grupę. Podczas agresywnych spotkań, małpy krzyczą.

7. Gwałtowna wycinka lasów deszczowych w Borneo w celu pozyskania drewna, osiedlenia i plantacji palm olejowych wyczerpała ogromne połacie ich siedlisk.

8. Żyją w zorganizowanych grupach składających się z dominującego samca i od dwóch do siedmiu samic i ich potomstwa. Różne grupy często gromadzą się w pobliżu wody w nocy, aby spać.

9. Małpy te preferują niedojrzałe owoce, młode liście i delikatne pędy. Rzadziej spożywają nasiona, kwiaty i owady, takie jak gąsienice. W okresie od stycznia do maja małpy te jedzą głównie owoce, a przez resztę roku głównie liście.

10. W ciągu ostatnich 40 lat populacja małp nosaczy. Obecnie są one chronione przed polowaniem lub schwytaniem na Borneo.

małpa

11. Te unikalne małpy zamieszkują głownie wyspę Borneo w południowej Azji.

12. Ich ponadwymiarowe nosy pozwalają samcom małp na wydawanie głośnych odgłosów w celu ostrzeżenia przed drapieżnikami lub przyciągnięcia samic.

13. Okres ich ciąży trwa 166 dni, po czym samica rodzi nocą pojedyncze niemowlę na gałęziach drzewa. Następnie matka połyka łożysko i liże noworodka do czystości.

14. Do ich drapieżników lądowych należą jaguary oraz niektóre ludy tubylcze, które uważają nosacze za przysmak.

15. Znane są z tego, że skaczą z wysokich gałęzi do wody.

nosacz

16. Samce ważą średnio 20 kg, podczas gdy samice mniej więcej o połowę mniej niż samce.

17. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat.

18. Rozdrobnienie zasięgu małp oznacza, że są one zmuszone częściej schodzić z drzew i często muszą pokonać niebezpiecznie duże odległości w celu znalezienia pożywienia.

19. Wiele z palców tej małpy jest pajęczynowata, ale nie wszystkie.

20. Małpy te przeżywają głównie na diecie z liści, nasion i niedojrzałych owoców, ale od czasu do czasu spożywają również owady. Mają złożone żołądki, których trawienie opiera się na wielu symbiotycznych bakteriach.

21. Dorosłe nosacze noszą sierść o jasnobrązowej barwie, która zmienia kolor na czerwony wokół głowy i łopatek oraz szary na ramionach, nogach i ogonie.

nosacz saudyjski

Pytania i odpowiedzi

Ile małp nosaczy zostało na świecie?

Uważa się, że w ciągu ostatnich 30 lat liczba nosaczy zmniejszyła się nawet o 80%, a liczba ta nadal spada. Uważa się, że obecnie na wolności żyje około 7000 małp nosaczy, a bardzo niewiele z nich znajduje się w niewoli, ponieważ nie reagują one dobrze na życie w klatce.

Czy nosacze sundajskie mogą pływać?

Po wejściu do wody małpy pływają pewnie, ale mogą również nurkować i przemieszczać się na odległość pod powierzchnią wody.

Dlaczego nosacz sundajski ma duży nos?

Samce małp mają oczywiście duże nosy. Ma wydłużony nos, aby przyciągać odpowiednie samice i wzmacniać sygnały ostrzegawcze.

Jak poruszają się małpy nosacze sundajskie?

Jak się wydaje sensowne dla zwierzęcia, które spędza dużo czasu nad wodą, małpy nosacze są dobrymi nurkami i pływakami. W razie zagrożenia skaczą do wody, a w razie potrzeby przepływają przez rzeki, aby przenieść się na nowe tereny. Ich palce u rąk i nóg są częściowo pajęczynowate.

Czy nosacze sundajskie są agresywne?

Małpy żyją w grupach złożonych z jednego dorosłego samca, kilku dorosłych samic i ich potomstwa. Agresja jest rzadko spotykana wśród małp, ale zdarzają się drobne agresje. Ogólnie rzecz biorąc, członkowie tych samych gatunków są wobec siebie dość tolerancyjni.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *