10 ciekawostek o niedźwiedziach polarnych dla dzieci

niedźwiedź polarny

Oto zaskakujące informacje oraz ciekawostki o niedźwiedziach polarnych które przygotowaliśmy dla dzieci.

1. Niedźwiedzie polarne to drapieżniki zamieszkujące Arktykę.

2. Ich białe lub kremowe futro zapewnia im bardzo dobry kamuflaż na tle śniegu i lodowców Arktyki. Jest to dość trudne zadanie, zwłaszcza, że ich skóra jest czarna, by pochłaniać jak najwięcej promieni słonecznych. Dzięki temu mimo mrozu, niedźwiedzie mogą żyć, a nawet pływać w wodach Arktyki.

3. Niedźwiedź polarny to szczytowy drapieżnik na Arktyce. Oznacza to, że nie ma naturalnych wrogów. Jedynym zagrożeniem dla niego, są ludzie oraz silne roztopy śniegu i lądolodu, które zawężają tereny, na których mieszka. Utrudnia im to polowanie i utrzymanie się populacji.

4. Niedźwiedzie polarne odżywiają się fokami. Są one doskonale przystosowane do polowań na nie. Dzięki swojemu węchowi mogą wyczuć je nawet pod grubą warstwą lodu, a silne łapy i pazury umożliwiają im wkopanie się w ten śnieg i złapanie ich. Często też nurkują poszukując żywności.

5. Niedźwiedzie polarne są świetnymi pływakami. Potrafią nurkować 2 minuty płynąc z szybkością 10 km/h. Płynąc używają głównie przednich łap, którymi wykonują ruchy podobne do wiosłowania.

6. Łacińska nazwa niedźwiedzia polarnego oznacza niedźwiedź morski. Odnosi się to do trybu życia prowadzonego przez te zwierzęta – większość swojego życia spędzają przy wodzie lub w wodzie. Niedźwiedzie potrafią kilka dni płynąć, by znaleźć odpowiednie miejsce do łowienia fok, lub do stworzenia gawry, czyli jaskini w lodzie.

7. Średnia długość życia niedźwiedzia polarnego wynosi 15-18 lat. Jednak w niewoli mogą żyć znacznie dłużej. Rekordzistka, Debby, żyła w ogrodzie zoologicznym 42 lata.

8. Niedźwiedzie polarne nie piją wody z otoczenia. Wodę zapewniają im reakcję chemiczne, które zachodzą w ich organizmie.

9. W poszukiwaniu pokarmu, a więc najczęściej fok, niedźwiedź polarny może rocznie przemierzyć 15 tysięcy kilometrów. Pokarm potrafi zaś wyczuć nawet z odległości 30 kilometrów, dzięki niezwykle czułemu zapachowi.

10. Tylko samice niedźwiedzia polarnego zapadają w sen zimowy i budują odpowiednie gawry, czyli jaskinie w lodzie. Podczas tego okresu wiele z nich wydaje na świat potomstwo.

4.5/5 - (6 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *