16 Ciekawostek i Informacji o Niedźwiedziu Himalasjkim

himalajski niedźwiedź

Himalajski niedźwiedź jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego i jest znany z północnego Afganistanu, północnego Pakistanu, północnych Indii, zachodnich Chin i Nepalu. Poznajcie zaskakujące ciekawostki o niedźwiedziu himalajski.

1. Ich pazury są krótkie i mocne do wspinania się na drzewa. Ciało jest ciężkie, nogi są grube i mocne, a łapy szerokie.

2. Niedźwiedzie przechodzą w stan hibernacji około października i pojawiają się w kwietniu i maju. Hibernacja zazwyczaj odbywa się w jaskini stworzonej przez naurę lub jaskini wykonanej przez niedźwiedzia.

3. Jest to największy ssak w regionie, a samce osiągające do 2,2 m długości, podczas gdy samice są nieco mniejsze. Niedźwiedzie te są wszystkożerne i zimą pozostają w stanie hibernacji.

4. Żyje w Himalajach, w północnej części subkontynentu indyjskiego, Korei, północno-wschodnich Chinach, na rosyjskim Dalekim Wschodzie, na wyspach Honshū i Shikoku w Japonii oraz na Tajwanie.

5. Himalajski niedźwiedź żyje w wilgotnych lasach, na stromych górach i w miejscach, gdzie roślinność jest gęsta.

6. Ludzie twierdzą również, że mylili się co do tego, co uważali za Yeti (himalajskie mitologiczne stworzenie przypominające małpę), ale w rzeczywistości było himalajskim Niedźwiedziem Brązowym.

7. Rzadko żyją na wysokościach przekraczających 3700 metrów. Zazwyczaj mieszkają na wysokości około 3500 metrów w Himalajach latem, a zimą zchodzą do 1500 metrów. Czasami występują one na poziomie morza w Japonii.

8. Niedźwiedź himalajski jest gatunkiem krytycznie zagrożonym w niektórych rejonach swojego występowania, którego populacja w Pakistanie wynosi tylko 150-200 sztuk. Ich szacowana populacja wynosi tylko 20 w Kugti i 15 w Tundah.

9. Mogą one spędzić połowę życia na drzewach, chociaż osobniki mogą stać się zbyt ciężkie do wspinania się.

10. Ma sierść gładką, czarną, z jasnobeżowym do białego z kształtem „V” na klatce piersiowej, małym beżowym do białego półksiężycem w poprzek gardła, małą plamkę białą na podbródku i jasnobrązowy pysk.

11. Uszy są duże i rozstawione dalej niż u amerykańskiego czarnego niedźwiedzia.

12. Himalajskie niedźwiedzie brunatne są wszystkożerne i zjadają trawy, korzenie i inne rośliny, jak również owady i małe ssaki. Lubią też owoce i jagody. Będą również żerować na dużych ssakach, w tym owcach i kozach.

13. Himalajski niedźwiedź jest z natury długo żyjącym zwierzęciem. Średnia długość życia na wolności wynosi około 25 lat. Najstarszy himalajski niedźwiedź w niewoli zmarł w wieku 44 lat.

14. Dorosłe samce ważą 60-200 kg o średniej wadze około 135 kg. Dorosłe samice ważą 40-125 kg.

15. Dojrzałość płciowa osiągana jest po około trzech latach. Uważa się, że krycie następuje w październiku, zazwyczaj dwa młode rodzą się w lutym, podczas gdy matka nadal pozostaje w stanie szoku. Potomstwo zazwyczaj zostaje z matką do drugiego roku życia.

16. Podczas gdy niedźwiedź brunatny jako gatunek jest klasyfikowany przez IUCN jako gatunek najmniej zagrożony, podgatunek ten jest wysoce zagrożony, a jego populacje zmniejszają się.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *