Niedźwiedź brunatny – 10 ciekawostek dla dzieci

niedźwiedzie

Niedźwiedzie brunatne to fascynujące zwierzęta, które oszałamiają swoimi rozmiarami i ogromną siłą. Spotkanie z tym dużym drapieżnikiem jest wyjątkowo groźnym doświadczeniem, na które z pewnością lepiej być przygotowanym. Przedstawiamy 10 ciekawostek i interesujących informacji o niedźwiedziach brunatnych!

1. Wyprostowany samiec niedźwiedzia brunatnego może osiągać nawet wysokość 3 metrów, a najbardziej potężne osobniki mogą ważyć prawie 800 kilogramów.

2. Są to zwierzęta długowieczne. W warunkach naturalnych żyją średnio 30 lat, w niewoli mogą dożywać wieku aż 50 lat.

3. W Polsce zwierzęta te można spotkać na terenie Karpat – głównie w Tatrach i Bieszczadach.

4. Niedźwiedzie brunatne są wszystkożerne. Chętnie polują na ryby (m.in. łososie), gryzonie i ptaki. Chętnie pożywiają się gąsienicami, dżdżownicami, owadami i ślimakami. Z pokarmów roślinnych wybierają owoce, orzechy, nasiona, a nawet trawę. Mimo swoich imponujących rozmiarów nie polują na większą zwierzynę. W żadnych przypadkach braku dostępu do innego pożywienia mogą polować na zwierzęta gospodarskie.

5. Mimo, że jest to zwierzę wyjątkowo niebezpieczne, jest również inteligentny i łatwy do oswojenia. Niedźwiedzie rzadko atakują ludzi, głównie w przypadku zagrożenia życia lub w celu obrony młodych osobników. Zdecydowanie częściej zwierzęta te żyją w symbiozie z lokalną ludnością w niewielkich, dzikich miejscowościach.

6. Niedźwiedzie brunatne to wyjątkowo sprawne, szybkie i zwinne zwierzęta. Mimo swojej masy doskonale wspinają się na drzewa, są świetnymi pływakami oraz mogą rozpędzać się nawet do prędkości 65km/h.

7. W XVI i XVII wieku w Polsce organizowane były tzw. szkoły dla niedźwiedzi, gdzie zwierzęta te starano się wytresować.

8. Niedźwiedzie mają świetny wzrok i potrafią rozróżniać kolory. Dzięki temu z łatwością wyszukują owoce w trawie i na gęstych krzewach.

9. Niedźwiedzie legowiska nazywane są gawrami i umiejscowione są zwykle w głębszych jaskiniach. To tam mogą one bezpiecznie zapaść w sen zimowy, który trwa od późnej jesieni do wczesnej wiosny.

10. W średniowieczu niedźwiedzie brunatne występowały na terenie całej Polski. Powszechnie spotkać je można było m.in. na obszarze Mazur, Puszczy Białowieskiej i Gór Świętokrzyskich.

4.2/5 - (6 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *