15 interesujących ciekawostek o muflonach

muflony

Muflon jest podgatunkiem owcy domowej, który początkowo zamieszkiwał dwie wyspy śródziemnomorskie – Sardynię i Korsykę. Z biegiem czasu muflony zostały sztucznie rozpowszechnione na terenie całej Europy. Te majestatyczne zwierzęta z ogromnym, pięknym porożem spotkać można także w Polsce.

Przedstawiamy 15 ciekawostek o muflonach:

1. Muflony to ssaki parzystokopytne z rodziny wołowatych i podrodziny koziorożców. Jest to jedna z odmian owcy domowej.

2. Ogon muflona nazywany jest chwastem. Ma on długość zaledwie kilku centymetrów.

3. Muflony osiągają długość od 70 do 90 centymetrów i maksymalną wagę do 40 kilogramów. Zauważalny jest dymorfizm płciowy – samice są znacznie mniejsze od samców i osiągają wagę około 20-25 kilogramów.

4. Charakterystyczną cechą muflonów jest ich piękne, zawijane w „ślimaka” poroże. Długość rogów samców muflonów może osiągać długość nawet 80 centymetrów, czyli niemal tyle, ile wynosi długość całego zwierzęcia!

5. Rogi muflonów przez myśliwych nazywane są „ślimami”.

6. Pierwotnie muflony zamieszkiwały tereny Azji Mniejszej (okolice dzisiejszego Iranu). Prawdopodobnie już 8 tysięcy lat temu zostały sprowadzone do Europy, początkowo na tereny niektórych wysp Morza Śródziemnego.

7. Na początku XX wieku muflony zostały sprowadzone na obszar polskich Sudetów. Obecnie zamieszkują m.in. Karkonosze, Góry Wałbrzyskie, Góry Sowie i Masyw Śnieżnika. Spotkać je można także w innych częściach kraju: zwierzęta występują w Górach Świętokrzyskich, a Podkarpaciu i na Podgórzu Kaczawskim.

8. Polskie prawo łowieckie reguluje możliwości względem polowań na muflony. Zgodnie z prawem od początku marca do końca września obowiązuje okres ochronny tych zwierząt.

9. Ciekawostką jest, że introdukowanie tego gatunku na tereny Polski przyniosło wiele szkód rodzimym zwierzętom. Żerowanie muflonów powoduje dużą degradacje runa leśnego, które stanowi siedlisko i miejsce życia wielu różnych gatunków. Dodatkowo działalność tych zwierząt może powodować korozję oraz zmiany w geologii krajobrazu (np. zapadanie się niektórych terenów).

10. Muflony na wolności mogą dożywać wieku nawet 20 lat (średnio 15 lat). W niewoli długość ich życia może wydłużyć się do 22 lat.

11. Postać muflona widnieje na herbie Parku Krajobrazowego „Chełmy”, który położony jest w województwie dolnośląskim.

12. Poza obszarem Polski, Korsyki i Sardynii, duże populacje tego gatunku żyją na Hawajach, Wyspach Kanaryjskich, Słowacji, a także w Niemczech, Austrii i Słowenii. Muflony zamieszkują również niewielkie regiony we Francji, Hiszpanii, Szwajcarii, Rumunii i Chorwacji, występują też w środkowych i północnych częściach Włoch.

13. Rosnąca populacja muflonów wpływa nie tylko na leśny i górski ekosystem. Zwierzęta te żerując coraz częściej zapuszczają się na tereny rolnicze. Do dużych szkód spowodowanych przez muflony dochodzi m.in. na obszarze Wielkopolski.

14. Muflony to zwierzęta roślinożerne. Żywią się głównie liśćmi niskich drzew i krzewów, porostami, owocami i roślinami zielonymi. Zimą zjadają suche liście oraz gałązki i korę drzew.

15. Ciąża samicy muflona trwa około 5,5 miesiąca (22 tygodnie). Sarna zazwyczaj rodzi jedno młode, jednak sporadycznie zdarzają się ciąże mnogie, po których na świat przychodzą dwa jagnięcia.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.