Markela – 10 Interesujących Ciekawostek

makrela

Makrela atlantycka jest uznawana za ulubioną rybę Polaków. Uwielbiamy ją w wersji pieczonej, a jeszcze częściej wędzonej. Zanim trafi do sklepów rybnych wiedzie spokojne życie w Oceanie Atlantyckim, Morzach Śródziemnym i Czarnym czy Bałtyku.

1. Makrele należą do ryb wędrownych, co oznacza, że jesienią i zimą żywią się bezkręgowcami na dnach mórz i oceanów, a na wiosnę tworzą ławicę i razem wyruszają na tereny, gdzie będą mogły się rozmnażać.

2. Jedna makrela znosi nawet kilkaset tysięcy jaj, a dojrzałość płciową młode makrele uzyskują dopiero po upływie dwóch, trzech lat.

3. Gdyby makrele nie stanowiły tak wielkiego przysmaku na całym świecie, większość z nich mogłaby dożyć nawet dwudziestu lat.

4. Makrela jest nie tylko rybą smaczną, ale i zdrową. Jej kaloryczność uzależniona jest od wieku i stylu życia konkretnej ryby, ale zawiera ona zdrowe tłuszcze, kwasy omega-3 i aminokwasy.

5. Mięso makreli jest bogate w selen, czyli pierwiastek chemiczny, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jeśli więc ktoś ma przewlekłe problemy z układem hormonalnym, powinien jak najczęściej jadać makrelę. Posiada ona również magnez, fosfor i duże ilości jodu.

6. Makrele są bardzo delikatnymi stworzeniami i nawet jeśli litościwy wędkarz postanowi wypuścić swoją zdobycz, może się okazać, że jej narządy wewnętrzne zostały za bardzo zniszczone podczas łowienia, by przeżyła.

7. Po okresie rozrodczym specjaliści nazywają je „makrelami jesiennymi”. Jest to najbardziej pożądana odsłona tych ryb, ponieważ wtedy właśnie są najsmaczniejsze i tłuste.

8. Norwegowie wykorzystują do rybołówstwa najnowsze technologie. Specjalny sonar elektroniczny namierza ławice makreli, a następnie zostają one wciągnięte na pokład za pomocą sieci.

9. Makrela ma cylindryczne ciało i pokryta jest łuskami w kolorach na brzuchu oraz zielonym i niebieskim z ciemnymi pasami na grzbiecie. Jasny kolor służy kamuflażowi, widziana od spodu zlewa się bowiem z z promieniami słońca, które przebijają taflę wody. Natomiast ciemne pasy służą do porozumiewania się osobników z jednej ławicy.

10. Brak pęcherza pławnego, czyli narządu hydrostatycznego u ryb, powoduje, że makrela musi być w ciągłym ruchu. Większość życia spędza więc bardzo aktywnie i nie przestaje pływać.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *