Mandryl – Ciekawostki, Informacje i Fakty

małpa Mandryl

Ta małpa starego świata jest blisko spokrewniona z pawianami. Samce są bardziej kolorowe niż samice i około dwa razy większe. Żyją głównie na ziemi, ale mogą sporadycznie spać na drzewach. Poznajcie zaskakujące ciekawostki o mandrylach.

1. Mandryle są bardzo towarzyskimi zwierzętami, tworzącymi mieszane grupy do 40 osobników, które z kolei zbierają się w duże gromady liczące ponad 600 zwierząt. Osobniki w tych grupach żyją w ściśle określonej hierarchii społecznej. Każdej jednostce przewodzi duży i kolorowy dominujący samiec, który kopuluje z chętnymi samicami i jest ojcem prawie wszystkich młodych w grupie.

2. Mandryl jest członkiem rodziny Cercopithecidae – naczelnych, inaczej zwanych „małpami starego świata”.

3. To zwierzę, które charakteryzuje się bardzo długim pyskiem i krótkim, prawie nieistniejącym ogonem. Całość uzupełnia elegancka ciemnozielona i szara sierść z kępkami białych włosów na brzuchu i długą, żółtą brodą.

4. Gdy jest podekscytowany, jego wzór kolorów staje się jeszcze jaśniejszy.

5. Średnia waga dorosłego samca to 32 – 54 kg, a średnia waga dorosłej samicy to 12 kg.

6. Średnia wysokość dla samców wynosi 81 cm, a dla samic 60 cm.

małpa

7. Samice mandryli rodzą zazwyczaj jedno dziecko. Niemowlę rodzi się z ciemnym futrem, różowawą twarzą, białymi włosami na rękach i nogach, czarną czupryną na głowie i otwartymi oczami. Od razu potrafi przylgnąć do brzucha matki.

8. Pochodzą z zachodniego wybrzeża Afryki Środkowej. Zamieszkują lasy tropikalne, zalesione stoki górskie, gęste lasy i gęsty busz południowo-zachodniego Kamerunu, zachodniego Gabonu, Gwinei Równikowej i południowo-zachodniego Konga. Ich rozmieszczenie jest ograniczone przez rzekę Sanaga na północy i rzeki Ogooué i Ivindo na wschodzie. Niektórzy badacze sugerują, że populacje mandryli na północ i południe od Ogooué mogą stanowić podgatunek, biorąc pod uwagę ich różnice genetyczne w stosunku do populacji mandryli ograniczonych rzekami Sanaga i Ivindo.

9. Długie kły tego zwierzęcia służą do samoobrony. Jednak mogą one również okazywać przyjaźń wobec osobników, odsłaniając swoje zęby.

10. Dominujące samce wydają dwufazowe chrząknięcie, gdy grupa musi ruszyć dalej.

11. W wieku dwóch miesięcy zaczyna tracić dziecięcą sierść i wyrasta mu dorosła sierść. Młode zazwyczaj zostaje z mamą do czasu, gdy ta urodzi kolejne dziecko i odepchnie starsze potomstwo.

12. Mandryle są zwierzętami dziennymi, spędzając większość godzin dziennych na poszukiwaniu pożywienia, a nocą znajdując schronienie na drzewach.

Mandryl

13. W połączeniu z długimi, umięśnionymi kończynami, zwartym ciałem i dużą głową, mandryl wygląda dla ludzkiego oka nieco nietypowo, jakby został złożony z różnych części. Ale gatunek ten jest w rzeczywistości dość sprawny i zwinny z dużym zakresem ruchów i postaw.

14. Na wolności mandryle są wszystkożerne. Ich bardzo zróżnicowana dieta w środowisku naturalnym obejmuje owoce, nasiona, liście, grzyby, korzenie, bulwy, owady, ślimaki, robaki, żaby, jaszczurki, jaja ptaków, a czasami węże i małe kręgowce.

15. Jak wszystkie małpy, mandryle komunikują się za pomocą śladów zapachowych, wokalizacji i mowy ciała. Czasami potrząsają głową i szczerzą się, aby pokazać swoje ogromne zęby, które mogą mieć ponad 5 centymetrów długości.

16. Posiada również przeciwstawne kciuki i duże palce u nóg do chwytania przedmiotów i wspinania się na drzewa.

17. Małpy te spędzają również znaczną część swojego aktywnego czasu na pielęgnowaniu, podczas którego wydają odgłosy klapania, przypominające te wydawane podczas godów. Kiedy mandryle są w nastroju do zabawy i chcą być pielęgnowane, oznajmiają to potrząsając głową i ramionami.

18. Mandryle są endemitami i zamieszkują wyłącznie lasy deszczowe Afryki równikowej.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.