15 smacznych ciekawostek o kuchni szwedzkiej

kuchnia szwedzka

1. Borówki pasują do wszystkiego

Podobnie jak ketchup i musztarda, dżem z borówki brusznicy jest szeroko stosowany jako dodatek do różnych potraw, od klopsików i naleśników po owsiankę i kaszankę. Ale pomimo swojej słodyczy rzadko używa się go do chleba.

2. Śledź marynowany

Możesz zamienić klopsiki (köttbullar) na mini kiełbaski (prinskorvar) lub wybrać peklowanego łososia (gravlax) zamiast wędzonego, ale Twój szwedzki stół nie byłby kompletny bez śledzia marynowanego (parapet). Ten rybny ulubieniec pozostaje podstawą każdego typowego szwedzkiego bufetu.

3. Pieczywo chrupkie

Oprócz chleba i masła często znajdziesz rodzaj pieczywa chrupkiego (knäckebröd) podawanego obok głównego posiłku. Po to właśnie sięgają Szwedzi. Chrupkie pieczywo, niegdyś uważane za żywność dla ubogich, wypiekane jest w Szwecji od ponad 500 lat.

4. Räksmörgås i inne otwarte kanapki

Zamawiając kanapkę, nie zdziw się, jeśli zawiera tylko jedną kromkę chleba, typową szwedzką smörgås. Szwedzka koncepcja otwartych kanapek sięga XV wieku, kiedy jako talerze używano grubych kawałków chleba.

5. Zupa grochowa i naleśniki

Wielu Szwedów dorasta, jedząc w każdy czwartek grochówkę i naleśniki. Choć jej prawdziwe pochodzenie jest szeroko dyskutowane – od katolików niejedzących mięsa w piątki, przez co w czwartki zajadają się grochówką, po grochówkę, którą bardzo łatwo przyrządza pokojówka.

6. Królewski odpust

Dekorowanie wystaw sklepowych w piekarniach w całej Szwecji to ulubiony zwyczaj Szwedów. Tort umieszczany na wystawie zwieńczony jest jasnoróżową różą cukrową. Ciasto jest starannie uszczelnione cienką warstwą słodkiego, zielonego marcepanu.

7. Kalendarz słodkich przysmaków

W Szwecji ludzie zawsze mogą znaleźć dobrą wymówkę, by zajadać się czymś słodkim – do tego stopnia, że określone dni kalendarzowe są przeznaczone na celebrowanie określonych słodkich specjałów. Cynamon Bun Day obchodzony jest 4 października.

8. Szalony sezon na raki

Przyjęcia rakowe (kräftskivor) są popularne w sierpniu, kiedy ciepłe letnie wieczory spędza się ucztując na tych czerwonych małżach słodkowodnych – lub słonowodnych (nazywanych wtedy langustykami lub, co zabawne, homarcem) – w ogrodach i na balkonach w całej Szwecji .

9. W surströmming jest coś podejrzanego

Każda kultura ma co najmniej jedną specjalność kulinarną, która sprawia, że zarówno miejscowi, jak i odwiedzający się nią zajadają. Od końca sierpnia do początku września w Szwecji podtrzymywana jest ta “śmierdząca tradycja” jedzenia sfermentowanego, kwaśnego śledzia bałtyckiego, szczególnie w północnej części kraju.

10. Lördagsgodis (słodycze sobotnie)

Przeciętna szwedzka rodzina, z dwójką dorosłych i dwójką dzieci, zjada 1,2 kilograma słodyczy tygodniowo – większość w sobotę, w dzień słodyczy. Utrzymywana głównie w celu ochrony ludzkich zębów i zapobiegania próchnicy zębów, cotygodniowa tradycja lördagsgodis jest historycznie powiązana z wątpliwymi praktykami medycznymi.

11. Wallenbergare

Kolejne tradycyjne danie z mielonej cielęciny, żółtek jaj i śmietany panierowanej. Nazwa pochodzi od jednej z najbogatszych rodzin w Szwecji, rodziny Wallenbergów. Zwykle podaje się z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku.

12. Köttbullar (klopsiki)

Szwedzkie klopsiki mogą być najbardziej kultowym daniem ze Szwecji, dzięki IKEA, która umieściła Szwecję na mapie świata. W rzeczywistości istnieje kilka sposobów podawania klopsików, ale najczęstszym jest z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowym i lingonem.

13. Raggmunk

Zasadniczo placki ziemniaczane smażone na maśle i podawane z boczkiem i borówkami. Raggmunk to bardzo typowe danie, ale nie jest już jednym z najczęstszych dań, które regularnie jedzą Szwedzi.

14. Kalops

Jeśli chodzi o szwedzkie jedzenie, Kalops jest jednym z ulubionych dań miejscowych i przyjezdnych. To smaczny gulasz mięsny, gotowany powoli przez długi czas. Jego początki sięgają Skanii, która jest regionem w najbardziej wysuniętej na południe części kraju.

15. Falukorv

Innym popularnym daniem wśród szwedzkich dzieci jest Falukorv, który jest specjalnym rodzajem kiełbasy. Zwykle podaje się go z duszonym makaronem i keczupem, ale można go również upiec w piekarniku z musztardą i serem.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.