Krogulec – Ciekawostki, informacje, fakty

Krogulec

Zarówno w Polsce jak i na całym świecie istnieje bardzo dużo gatunków ptaków. Mają one różną wielkość i wygląd. Jednym z ciekawszych ptaków, które możemy wyróżnić jest Zięba. Jej pełna nazwa to Zięba zwyczajna. Jest to ptak bardzo popularny.

Z pewnością każdy go widział i to nie tylko raz. Warto dodać, iż jest jednym z najczęściej występujących ptaków w Polsce. Jak wiadomo, większość ptaszków odlatuje do ciepłych krajów, tak ten zostaje z nami na zimę, Gdzie można je spotkać?

Przede wszystkim zamieszkują każdy region. Poza tym można go spotkać także w wielu różnych biotopach. Ptak też należy do rodziny łuszczaków. Jeśli chodzi o jego wygląd to posiada on dość krótki i gruby dziób, który znacznie ułatwia im dostanie się do pokarmu, w tym przypadku nasion. Samce wyróżniają tym, iż posiadają czarne czoło, szary berecik oraz brązowy grzbiet. Policzki oraz podbrzusze mają kolor czerwony i różowy.

Ponadto samiec ma czarne skrzydła, przez które przebiegają dwa wyraźne białe paski. Jeśli zaś chodzi o samice jest ona ubarwiona troszkę inaczej, bardziej skromnie. Kolorami, które przeważają są szary i oliwkowo-brązowy.

Na skrzydłach samicy możemy zobaczyć także dwa białe paski. Dzioby tych ptaków mają kolory ołowiano-niebieski oraz szaro-różowe nogi. Mają wielkość wróbla. Dokładniej ma wymiary: Rozpiętość skrzydeł wynosi od 24 do 29 centymetrów.

Długość ciała mają około 14 – 16 centymetrów oraz ważą od 18 do 26 gram. Należy podkreślić, że Zięba występuje w Europie z wyjątkiem Islandii, Azji oraz Afryce. Pisklęta często stają się pożywką dla wielu drapieżników. Dlatego tylko 30% młodym ptakom udaje się przetrwać. Warto wspomnieć, iż te ptaki zostały introdukowane na terenie Nowej Zelandii oraz RPA. Ponadto jeśli jakiś osobnik zbliży się do innego osobnika, te mogą wykazać się dość dużą agresją.

Nie każdy na pewno wie, iż Zięby zwyczajne dość często gościły w dziełach kultury, między innymi w wierszu Jana Brzechwy pt. „Ptasie plotki”. Około 100 lat temu ptaki te były łapane i wykorzystywali je do konkursów śpiewu.

Zięby żyją w stadach, Dojrzałość płciową są w stanie osiągnąć rok po narodzinach. Zięby wylatują do cieplejszych regionów tylko wtedy, gdy w danym miejscu zima bywa naprawdę sroga. Jak już było wspomniane samce potrafią śpiewać, jednak zależy to od różnych czynników środowiskowych i oczywiście biologicznych. Jeśli ktoś postanowi wykastrować samca, to może być pewny, że ptak już nie będzie w ogóle śpiewał.

Ciekawostki dotyczące Zięby:

1. W Polsce ptak ten jest pod ochroną,

2. Zięba zwyczajna należy do bardzo wszechstronnych ptaków. Chodzi tutaj o to, iż nie przywiązuje się ona do jednego konkretnego środowiska,

3. Często spotykana jest przy gospodarstwach rolnych, gdzie dostęp do pożywienia jest znacznie łatwiejszy,

4. Spotykane są między innymi w lasach liściastych, iglastych, mieszanych oraz w parkach, ogrodach i sadach,

5. Człowiek jest w stanie zbliżyć się do ptaka nawet na kilka metrów. Z racji tego, że ptak słynie z tego, iż nie należy do płochliwych, nie będzie on w takich sytuacjach wykonywał gwałtownych ruchów,

6. Często dołącza do stad innych ptaków, więc jest towarzyska,

7. Cechą charakterystyczną Zięby jest to, iż są bardzo bogate upierzone,

8. Podczas deszczu można usłyszeć dziwne dźwięki wydobywane przez Zięby. Według niektórych jest to „wołanie o deszcz”,

9. Ptaki słyną z tego, iż nie wybudują gniazda w byle jakiej okolicy. Muszą najpierw sprawdzić okolice i ją zaakceptować,

10. Młode samce tych ptaków uczą się śpiewu od swoich ojców,

11. Samce Zięby dużo śpiewają. W ciągu doby może śpiewać nawet 2 tysiące razy,

12. To samica buduje gniazda,

13. Jajka tych ptaków mają kolor niebiesko- zielony,

14. W zimę samce i samice nie żyją razem. Rozdzielają się w inne miejsca,

15. Zięby jedzą przeważnie owoce, owady i nasiona,

16. Ogólnie ptaki te mogą dożywać do 17 lat. Tyle dożył najstarszy zaobrączkowana Zięba,

17. W niewoli jest w stanie dożyć nawet do prawie 30 lat. To dużo jak na ptaka.

18. Jeśli chodzi o okres lęgowy tego gatunku, to trwa on zazwyczaj dość krótko od maja do lipca. Samica w tym czasie, w jednym lęgu jest w stanie złożyć od 3 do 6 jaj. Chociaż zdarza się i więcej czasami.

19. Samica wysiaduje je kilkanaście dni. Najdłużej do 15 dni. Samiec w tym czasie zdobywa pożywienie dla samicy.

20. Po wykluciu pisklęta siedzą w gniazdach dwa tygodnie, pod warunkiem, że nie czują żadnego nadchodzącego zagrożenia.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.