10 Interesujących Fascynujących o Kretach Dla Dzieci

kret

Krety to niewielkie ssaki, które w wielu miejscach uważane są za szkodniki. Szczególną cechą charakterystyczną ich działalności są kopce, które pojawiają się w ogrodach oraz na polach i łąkach. Przedstawiamy 10 ciekawostek oraz ważnych informacji na temat kretów które przygotowaliśmy specjalnie dla dzieci!

1. Krety są niemal ślepe: ich maleńkie oczy są niemal całkowicie niewrażliwe na światło. Posiadają za to niezwykle czuły słuch, który umożliwia im znalezienie owadów, larw i dżdżownic pod ziemią.

2. Krety są stworzeniami, które wyjątkowo szybko poruszają się pod ziemią. W ciągu zaledwie jednej doby wykopać może nawet 15 metrów korytarzy.

3. Zwierzęta te wykopują rozległe tunele z wieloma komorami. Pod charakterystycznymi kopcami (których średnika może osiągać nawet 2 metry) zwykle umiejscawia swoje legowiska. Tunele nie są osadzone zbyt głęboko – zwykle około 0,5 metra pod ziemią, jednak pionowy tunel pod głównym gniazdem może sięgać wód gruntowych.

4. Krety są mięsożerne. Żywią się głównie larwami owadów i dżdżownicami, jednak zdarza im się zjadać mniejsze gatunki żab, a nawet drobniejsze ssaki.

5. Krety są wyjątkowo czułe na wszelkie drgania i dźwięki. Tę cechę wykorzystuje się do ich odstraszania: powstają nawet specjalnie odstraszacze, które wykorzystują częste drgania i specyficzny rodzaj dźwięków, które drażnią wrażliwe uszy kreta.

6. Kret ma wyjątkowo silne przednie łapy. Pozwala mu to jednorazowo wypchać ziemię o wadzę przewyższającej jego własną.

7. Stworzenia te są bardzo małe. Mierzą maksymalnie 20cm długości i osiągają wagę około 100-120g.

8. Suma długości korytarzy zamieszkiwanych przez jednego kreta może dochodzić nawet do 1km. Cały system korytarzy, komór i gniazd może zajmować obszar nawet 6km kwadratowych.

9. Krety są samotnikami – łączą się w pary jedynie wiosną, kiedy przychodzi pora lęgowa. Przez większość czasu żyją samotnie w swoich korytarzach, które bezustannie powiększają i patrolują.

10. Mimo stałego zamieszkiwania podziemnych norek i korytarzy, zwierzę to nie zapada w sen zimowy. Kilka razy dziennie natomiast ucina sobie bardzo głęboką, kilkugodzinną drzemkę, która pozwala na regenerację organizmu po ciężkiej pracy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *