Kaczki Karolinki – Interesujące Ciekawostki, Informacje i Fakty

karolinka

Na co dzień mamy do czynienia z wieloma ptakami żyjącymi naturalnie w naszym środowisku. W okresie zimowo wiosennym szczególnie wiele uwagi poświęcamy kaczkom dokarmiając je chlebem w największe mrozy. Dzięki temu możemy im pomóc, ale również przeżyć miłe chwile z naszymi bliskimi. Istnieje jednak wiele innych gatunków kaczek, z którymi nie mamy styczności na co dzień, możemy zobaczyć je jedynie w trakcie wyjść do ogrodów zoologicznych, są one jednak równie ciekawe jak nasze rodzime kaczki. Przykładem tego jest gatunek o wyjątkowej nazwie Karolinek. Dziś przedstawimy wam 10 ciekawostek na ich temat.

1. Karolinki to kaczki zamieszkujące głównie Amerykę Północną. Na ternie Polski możemy spotkać jedynie uciekinierki z niewoli.

2. Karolinki mają bardzo ciekawy wygląd. Głównie samce charakteryzują się kolorowym ubarwieniem. Samice są brązowe i nie wyróżniają się z otoczenia.

3. Polska nazwa Karolinki wywodzi się od miejsca, w których istnieje ich największa populacja – Karoliny Północnej.

4. Ich siedzibą są głównie zbiorniki słodkowodne na terenach znacznie oddalonych od miejsc zamieszkałych przez człowieka.

5. Kaczki te również podróżują w celu znalezienia odpowiednich warunków do życia. Ich podróże rozpoczynają się w momencie, gdy temperatura spada i dochodzi do zamarznięcia niezbędnych im do życia zbiorników wodnych.

6. Samce w trakcie toków usilnie zabiegają o uwagę samicy. Przykuwają do tego więcej uwagi niż inne gatunki kaczek. Pływają one wokół swojej wybranki i prezentują jej swoje upierzenie.

7. Gniazda karolinek zlokalizowane są w dziuplach na wysokości około 20 metrów powyżej ziemi – bardzo często są one oddalone od wody.

8. Karolinki jak większość kaczek żywią się głównie roślinami, jednak mogą zjadać również niewielkie bezkręgowce oraz ryby lub płazy.

9. W trakcie rozrodu samice składają około 10 jaj, które wysiadują przed 25 dni.

10. Młode kaczki zdobywają zdolność do lotu dopiero po 60 dniach od narodzin. Wcześniej żyją na lądzie w ukryciu, aby chronić się przed zagrożeniem i drapieżnikami.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *