Karakal: 11 ciekawostek i ważnych informacji

karakal

Zwierzęta z rodziny kotowatych towarzyszą człowiekowi już od wielu setek lat. Obecnie koty domowe stały się naszymi bliskimi przyjaciółmi, które zajmują ważne miejsce w naszych domach i mieszkaniach.

Kotowate to zwierzęta pełne gracji i elegancji, bardzo często żyją w samotności, ciesząc się szczególną aktywnością nocami. Przykładem tych majestatycznych zwierząt są równie karakale, czyli rysie stepowe. Nie możemy spotkać ich w naturalnych warunkach w Polsce, ale bardzo chętnie przedstawimy wam kilka ciekawostek na ich temat.

1. Nazwa karakal, która nam kojarzyć może się dość zabawnie pochodzi z języka tureckiego i oznacza czarne ucho.

2. Naturalnie zwierzęta te występują głównie w Afryce Subsaharyjskiej.

3. Karakale to jedyni przedstawiciele dużych kotowatych, które naprawdę łatwo oswoić. Dawne ludy wykorzystywały te zwierzęta w trakcie polowania.

4. Zwierzęta z tej grupy często padają ofiarą człowieka. Nie są one jednak atrakcyjne dla kłusowników ze względów zarobkowych, ponieważ nie posiadają wyjątkowego futra jak inne zwierzęta z rodziny kotowatych. Są one zabijane głównie dlatego, że stanowią zagrożenie dla człowieka i często napadają na gospodarstwa zabijając hodowaną tam zwierzynę.

5. Rysie stepowe mogą skakać na wysokość 2 metrów.

6. Karakale mają na uszach charakterystyczne czarne pędzelki. Stanowią one 50 % długości całego ich ucha.

7. Zwierzęta te polują zarówno w dzień, jak i w nocy, jednak w upalne okresy roku preferują one funkcjonowanie nocne.

8. W starożytnym Egipcie karakale miały duże znaczenie religijne. Umieszczane one były na wielu malowidłach i rzeźbach, znaleziono również zmumifikowane ciała tych drapieżnych kotów.

9. Najstarszy osobnik z tego gatunku w niewoli dożył 19 lat. Średnia ich życia w takich warunkach wynosi 16 lat.

10. Wielkość terytorium, który zajmuje dany karakal zależy od jego wielkości. Dawniej uważano, że wpływ na to ma ilość pożywienia dostępnego na danym terenie, jednak już teraz wiemy, że im większy samiec tym większe terytorium, które zajmuje.

11. Może swobodnie żyć w warunkach ubogich w wodę. Bardzo często wystarczają mu płyny ustrojowe ofiar.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *