Jakie rośliny występują w Oceanie Indyjskim

Ocean Indyjski jest trzecim pod względem wielkości zbiornikiem wodnym na całym świecie.

Jego wody graniczą z trzema kontynentami i dziesiątkami państw, a do jego układu oceanicznego wchodzi aż sześć mórz i wiele wysp.

Jakie rośliny występują w Oceanie Indyjskim?

1. Turbinaria

Turbinaria to rodzaj efektownych koralowców kamiennych o talerzowym kształcie. Charakteryzuje się obfitością barw, które mają wyjątkowo intensywne odcienie.

2. Gronorosty

Gronorosty to rodzaj glonów, które posiadają pęcherze pławne, przez co mogą unosić się na wodzie. W wielu częściach Oceanu Indyjskiego zajmują bardzo duże przestrzenie. Szacuje się, że jest ich nawet kilka ton na jedną milę kwadratową.

3. Laurencja

Laurencja to rodzaj krasnorostu, czyli glonu nieposiadającego wici. Jest bardzo ważnym elementem podwodnego ekosystemu, stanowiąc pożywienie dla morskich stworzeń.

4. Halimeda

Halimeda to rodzaj zielonych makroalg, które występują na dnie Oceanu Indyjskiego. Konstrukcja glonów składa się ze zwapnionych segmentów, a osadzający się w ich tkankach węglan wapnia sprawia, że jest niejadalny.

5. Eklonia

Eklonia to gatunek wodorostów o brązowej barwie. Są jadalne, ale większą popularność zyskują dzięki swojej przydatności w branży kosmetycznej i medycznej. Badania naukowe, że wodorosty te wspierają porost włosów.

6. Posydonia

Posydonia to roślina, której nazwa nawiązuje do greckiego boga mórz, Posejdona. Jej liście były w Azji wykorzystywane do krycia dachów i produkcji opakowań.

7. Namorzyny

Namorzyny to formacje roślinne, które rozwijają się wzdłuż brzegów morskich i oceanicznych. Tworzą je krzewy i drzewa o różnorodnych pokrojach i gęstości.

8. Skalinek

Skalinek to podmorski glon z rodziny krosnorostów. W związku z zawartością innych barwników niż tylko sam chlorofil, rośliny te przybierają rozmaite barwy.

9. Pęcherzolistka

Pęcherzolistka, zwana również wielkomorszczynem, to glon z gromady brunatnic. Występuje w postaci łodyg z chwytnikami i listkami, dostarczając ogromne ilości potasu, jodu i sodu.

10. Smuklica

Smuklica, zwana również gracilarią, to rodzaj glonów z rzędu gigartynowców. Jej plechy są czerwone i mają silne rozgałęzienia. Wykorzystuje się ją w przemyśle gastronomicznym, a także w medycynie.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.