Jak gotować w podróży?
Sposobów podróżowania jest tyle, ile osób, które się go podejmują. Jedni lubią spędzać swój urlop w nowoczesnych hotelach czy kwaterach prywatnych z zapewnionym wyżywieniem. Inni wolą objazdowe wakacje i smakowanie lokalnych smakołyków. Co jednak z osobami, które najlepiej czują się na łonie natury bez dostępu do wygodnego łóżka i restauracji? Na szczęście także dla tych osób istnieje możliwość spożycia ciepłego obiadu. Sprawdź, jak gotować podczas podróży kamperem lub podczas noclegu w namiocie.
Na czym gotować posiłki podczas trekkingu czy podróży kamperem?
Podróż kamperem ma wiele zalet. Nie jesteś uzależniony od jednego miejsca pobytu. Podczas urlopu możesz zwiedzić naprawdę wiele ciekawych miejsc, ponieważ każdą noc spędzisz w innym miejscu. Do kampera możesz zapakować także wiele rzeczy, w tym kuchenki turystyczne czy lodówkę. Dzięki nim przygotujesz pyszny, nawet dwudaniowy obiad niezależnie od miejsca, w którym obecnie się znajdujesz. Najlepszym wyborem są kuchenki zasilane gazem lub węglem, ponieważ modele elektryczne mogą za bardzo obciążać akumulator samochodu lub inne źródło prądu. Brak energii elektrycznej w samochodzie może z kolei uniemożliwić Ci dalsza podróż.
Znacznie trudniej mają osoby wybierające trekking, ponieważ całe wyposażenie muszą zmieścić do plecaka. Jednak także one mogą zjeść ciepły obiad. Wystarczy, że wezmą ze sobą składany palnik i kartusz z gazem. Zestaw taki pozwoli przede wszystkim zagotować wodę na makaron czy herbatę. Sam palnik nie zajmuje dużo miejsca. Nie jest także ciężki. Z kolei pojemność kartusza dopasuj do liczby podróżujących osób i odległości do następnego miejsca, w którym możesz go uzupełnić.
Jakie posiłki można przygotować na kuchence turystycznej?
Możliwości gotowania w podróży istnieją, jednak co tak naprawdę możesz przygotować na kuchence turystycznej? Dania z owocami morza i pyszną pizzę będziesz mógł zasmakować w lokalnych restauracjach. Nawet na najbardziej rozbudowanych kuchenkach turystycznych nie będziesz w stanie przygotować tego typu dań. Ale to jeszcze nic straconego! Sięgnij po szybkie i proste dania, które możesz przygotować w 15 min. Dzięki temu zjesz nie tylko ciepły, smaczny, ale także pożywny posiłek. Dania takie możesz spokojnie przygotować w kilka minut nawet na jednym palniku.
Doskonałym pomysłem jest np. makaron z serem. Na każdej kuchence turystycznej spokojnie zagotujesz wodę i ugotujesz w niej makaron. Później wystarczy dodać do niego biały ser z odrobiną cukru, aby zjeść pyszny i sycący posiłek. Na kampingu spokojnie możesz przygotować pyszne spaghetti z pomidorowym sosem. Podczas gotowania na kuchence turystycznej warto sięgać o półprodukty np. warzywa z paszki czy przeciery. Produkty te mają długi termin przydatności do spożycia i są łatwe w przechowywaniu. Na kuchence turystycznej możesz postawić także patelnię, a na niej przygotować smażone mięso czy grzanki na śniadanie.
Jak widzisz, pomysłów na ciepłe dania w podróży jest wiele. Sięgaj jednak po szybkie i pożywne posiłki, które możesz przygotować na kuchence turystycznej. Dzięki temu niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz, możesz zjeść ciepły i pożywny posiłek.