Ciekawostki dla dzieci o jaguarach

Jaguar

1. Jaguar ma cętkowane pomarańczowe lub czarne futro. Jest drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych. Zamieszkuje trawiaste i tropikalne tereny Ameryki Południowej i Środkowej, a także część Ameryki Północnej.

2. Jaguary prowadzą samotniczy tryb życia, podobnie jak ich krewniaczki pumy.

3. Zwierzęta te są wspaniałymi pływakami i uwielbiają wodę. Na mieszkanie wybierają bagniste tereny nadrzeczne, gdzie mogą się ukrywać wśród wysokich traw.

4. Ważą nawet 140 kilogramów! Wielkością ustępują tylko lwom i tygrysom.

5. Jaguary śpią na drzewach lub skałach. Podczas snu łapy zwierzęcia swobodnie zwisają, co wygląda naprawdę uroczo. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom! Jaguary mają bardzo silne szczęki i potężne łapy.

6. Wolontariusze ze schroniska w Teksasie wpadli na niecodzienny pomysł. Postawili kota przed wybiegiem jaguara. Zwierzęta były oddzielone szybą. Zarówno kot, jak i jaguar byli sobą ogromnie zaciekawieni. Nie zaobserwowano agresji. Być może dlatego, że oddzielające je grube szkło tłumiło wrażenia zapachowe i słuchowe.

7. Serial opowiadający o przygodach chłopca imieniem Diego, podbił serca dzieci. Bohater jest kuzynem Dory i posiada jaguara. Razem z przyjaciółmi poznaje dzikie zwierzęta, ucząc przy okazji angielskiego!

8. Marka znanych aut, Jaguar powstała prawie 100 lat temu. Początkowa nazwa była inna, a producent zaczynał, jako wytwórca części motocyklowych. Nazwa Jaguar nawiązuje do szybkości. Samochody tej firmy startowały w wyścigach Formuły 1.

9. Jaguar biega bardzo szybko na krótkich odcinkach. Szybko się męczy. Przez kilka minut może biec równolegle z jadącym autem, o szybkości 65km/h.

10. Według mitologii Azteków, zachodzące słońce odbywało wędrówkę pod postacią jaguara. Zwierzę było uważane za symbol siły i potęgi, a także nocy. Patronował bogom czarnej magii i walki. Wojownicy z tamtego okresu często przywdziewali skóry jaguarów, aby podkreślić swoje męstwo.

11. Zwierzę to jest zagrożone wyginięciem z powodu kłusownictwa oraz degradacji środowiska naturalnego. Choć zabijanie jaguarów jest zabronione, to ubodzy mieszkańcy Ameryki Południowej ryzykują i wyruszają na łowy. Chęć ludzi na wzbogacenie się, dzięki sprzedaży pięknych futer, sprawia, że jaguarów jest coraz mniej.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *