12 interesujących ciekawostek o indykach

indor

Indyk, nazywany tez indykiem zwyczajnym czy też indykiem dzikim, to gatunek dużego ptaka, który zaliczany jest do ptaków grzebiących, a także należy do rodziny kurowatych.

W tym artykule dowiecie się o ciekawostkach na temat indyków. Ważne informacje  i fakty o których prawdopodobnie nie słyszeliście!

1. Pierwotnie ptak ten zamieszkiwał różne rejony znajdujące się na obszarze Ameryki Południowej.

2. Długość ciała u samców tego ptaka waha się od ok. 100 cm do ok. 125 cm, a długość ciała samic to od ok. 76 cm do ok. 95 cm. Samce są więc wyraźnie większe od samic pod względem długości ich ciała.

3. Masa ciała samców to od ok. 5000 g do ok. 11 200 g, choć w niewoli masa ta może osiągać nawet 13 100 g. Masa ciała u samic to natomiast od ok. 2200 g do ok. 4200 g. Ponownie, widać tu znaczne różnice między płciami.

4. Rozpiętość skrzydeł tych ptaków sięga od ok. 120 cm aż do ok. 180 cm.

5. Samce indyka są średnio większe od samic o ok. 30 procent.

6. Upierzenie u samca tych ptaków jest raczej czarne, choć ma też prążkowanie, które ma kolor brązowy i biały.

7. Głowa i szyja u tych ptaków jest naga, a także pokryta jest brodawkami. Dobrze wykształconymi elementami u tych ptaków jest grzebień i korale.

8. W zależności od tego, jaka jest pora roku, skóra tych ptaków zmienia kolor. Może mieć ona niebieskie lub czerwone zabarwienie, a czasem także białe. Kolor nóg bywa żółty, szarawy i zielonkawy.

9. Samice tych ptaków są mniejsze i mniej kontrastowe.

10. W zależności od gatunku ptaki te cechują się różnicami w wielkości, a także w upierzeniu.

11. Biotopem dla tych ptaków są skraje lasów lub lasy wraz z otwartymi terenami.

12. Gniazdo stanowi płytkie zagłębienie w ziemi, które ukryte jest wśród gęstej roślinności. Gniazdo takie budowane jest zwykle przez 2 samice, które potem wspólnie wysiadują w nim swoje jaja. W ciągu roku występuje jeden lęg.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *