Interesujące Informacje i Ciekawostki o Homarach

homar

Homary są przedstawicielami gatunku skorupiaków z rodziny homarowatych, zaliczanych do rakowców. Choć znane są przede wszystkim jako przysmak pośród owoców morza, homary kryją w sobie niejedną ciekawostkę, które dopiero niedawno odkrywają naukowcy.

Wśród ostatnich, rewolucyjnych badań naukowców, organizmy homarów są w stanie „odnawiać się” od podstaw co 20 lat. Zrzucając stary pancerz, homary dosłownie młodnieją ze względu na wysoki poziom telomerazy – enzymu rybonukleinowego, którego ilość warunkuje możliwość regeneracji i odnowy komórek.

Homary najczęściej giną więc złowione, trafiając na stół bądź na skutek choroby. W warunkach naturalnych są w stanie żyć w dobrym zdrowiu nawet do 140 lat. Tak oszacowano wiek homara złowionego u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego w 2009 roku, który ważył 10 kilogramów. Rekordową wagę złowionego homara odnotowano natomiast w 1977 roku w Nowej Szkocji – ważył on aż 20 kg, a jego szczypce byłyby w stanie odciąć ludzkie ramię.

Skorupy homarów europejskich mają najczęściej odcień ciemnogranatowy, a homarów amerykańskich – pomarańczowy. Zdarzają się jednak osobniki, u których rzadka mutacja genetyczna powoduje, że stają się błękitne, na skutek wytworzenia dużej ilości białka odpowiedzialnego za tak oryginalne zabarwienie.

Akt prowadzący do zapłodnienia u homarów trwa dość długo. Samiec i samica przez kilka dni trącają się czułkami i odnóżami pokrytymi receptorami smaku. W momencie zaakceptowania samca samica homara zrzuca swoją skorupę z kieszenią, w której zostało złożone nasienie poprzedniego jej partnera. Jej nowy pancerz jest miękki i może łatwo ulec zniszczeniu, dlatego samiec znów czeka na jego stwardnienie. Dopiero wtedy może dojść do aktu zapłodnienia, czyli umieszczenia w nowej kieszonce pancerza nasienia nowego partnera samicy.

Samice homarów wykorzystują nasienie do zapłodnienia tysięcy jaj, które noszą w odwłoku przez prawie rok, zanim wylęgnąć się nich młode. Równie długo mogą przetrzymywać nasienie, aż do 15 miesięcy, zanim zdecydują się go użyć do zapłodnienia.

Homary są w stanie znieść nawet bardzo niskie temperatury. Żywe, zamrożone osobniki po rozmrożeniu zachowują wszystkie funkcje życiowe.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *