Ciekawostki

Interesujące Informacje i Ciekawostki o Homarach

homar

Homary są przedstawicielami gatunku skorupiaków z rodziny homarowatych, zaliczanych do rakowców. Choć znane są przede wszystkim jako przysmak pośród owoców morza, homary kryją w sobie niejedną ciekawostkę, które dopiero niedawno odkrywają naukowcy.

Wśród ostatnich, rewolucyjnych badań naukowców, organizmy homarów są w stanie „odnawiać się” od podstaw co 20 lat. Zrzucając stary pancerz, homary dosłownie młodnieją ze względu na wysoki poziom telomerazy – enzymu rybonukleinowego, którego ilość warunkuje możliwość regeneracji i odnowy komórek.

Homary najczęściej giną więc złowione, trafiając na stół bądź na skutek choroby. W warunkach naturalnych są w stanie żyć w dobrym zdrowiu nawet do 140 lat. Tak oszacowano wiek homara złowionego u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego w 2009 roku, który ważył 10 kilogramów. Rekordową wagę złowionego homara odnotowano natomiast w 1977 roku w Nowej Szkocji – ważył on aż 20 kg, a jego szczypce byłyby w stanie odciąć ludzkie ramię.

Skorupy homarów europejskich mają najczęściej odcień ciemnogranatowy, a homarów amerykańskich – pomarańczowy. Zdarzają się jednak osobniki, u których rzadka mutacja genetyczna powoduje, że stają się błękitne, na skutek wytworzenia dużej ilości białka odpowiedzialnego za tak oryginalne zabarwienie.

Akt prowadzący do zapłodnienia u homarów trwa dość długo. Samiec i samica przez kilka dni trącają się czułkami i odnóżami pokrytymi receptorami smaku. W momencie zaakceptowania samca samica homara zrzuca swoją skorupę z kieszenią, w której zostało złożone nasienie poprzedniego jej partnera. Jej nowy pancerz jest miękki i może łatwo ulec zniszczeniu, dlatego samiec znów czeka na jego stwardnienie. Dopiero wtedy może dojść do aktu zapłodnienia, czyli umieszczenia w nowej kieszonce pancerza nasienia nowego partnera samicy.

Samice homarów wykorzystują nasienie do zapłodnienia tysięcy jaj, które noszą w odwłoku przez prawie rok, zanim wylęgnąć się nich młode. Równie długo mogą przetrzymywać nasienie, aż do 15 miesięcy, zanim zdecydują się go użyć do zapłodnienia.

Homary są w stanie znieść nawet bardzo niskie temperatury. Żywe, zamrożone osobniki po rozmrożeniu zachowują wszystkie funkcje życiowe.