12 interesujących ciekawostek na temat gwarków

ptak gwarek

Odwiedzając ogrody zoologiczne mamy szansę zobaczyć z bliska gatunki zwierząt nie występujące naturalnie w naszym kraju. Wśród zwierząt w ogrodach bardzo często wyróżnić możemy ptaki, które pochodzą z innych kontynentów.

Przykładem tego jest między innymi gwarek, który nie występuje w Polsce na wolności. Wybierając się do zoo mamy szansę na żywo zobaczyć tego pięknego czarnego ptaka. Dziś w naszym artykule chcielibyśmy przybliżyć wam kilka faktów na temat tego gatunku ptaków.

1. Wśród gwarków nie występuje dymorfizm płciowy. Samce i samiczki wyglądają bardzo podobnie.

2. W warunkach naturalnych ptaki te zamieszkują głównie obszary tropikalne i subtropikalne.

3. Ptaki te żyją głównie na drzewach – bardzo rzadko można spotkać je siedzące na ziemi.

4. Żyją w niewielkich grupach – zazwyczaj stado składa się z 6 osobników.

5. Ptaki z rodziny gwarków żywią się głównie owocami, zdarza im się jednak zjadać gady – a dokładniej jaszczurki.

6. Jeśli chodzi o ich liczebność to ptaki te nie są zagrożone wyginięciem, jednak ze względu na zwiększoną liczbę połowów w celach handlowych ich liczba systematycznie ulega zmniejszeniu.

7. Wielu z nas może zaskoczyć informacja, że ptaki te mają największą zdolność do powtarzania ludzkiej mowy. Osobniki uczone od najmłodszych w trakcie karmienia przez człowieka mogą naprawdę dobrze powtarzać słowa. Niestety dorosłe osobniki nie uczone w młodości, nie posiadają tej zdolności.

8. Gwarki w naturalnych warunkach spotkać możemy jedynie na terenie Azji.

9. W trakcie okresu rozrodczego ptaki należące do gatunku gwarków cechują się dużą agresją względem innych ptaków.

10. Czas życia przedstawicieli tego gatunku to maksymalnie 8 lat.

11. Są one naprawdę niewielkie ich masa sięga 230 gram, zaś długość 30 centymetrów.

12. Gwarki w trakcie godów znoszą 2-3 jaja, sam czas wysiadywania ich trwa około 2 tygodni. Jaja są barwy białej, biało – szarej z niewielkim nakrapianiem. Jaja znoszone są w gniazdach ulokowanych około 10 – 15 metrów nad ziemią w koronach drzew.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *