10 Interesujących Ciekawostek o Guźcach

Guźce to rodzina ssaków świniowatych, w której skład wchodzą dwa oddzielne – choć morfologicznie bardzo podobne – gatunki: guziec zwyczajny oraz guziec pustynny. Choć zwierze to nie jest wyjątkowo duże, może być bardzo niebezpieczne. Przedstawiamy 10 ciekawostek o tych afrykańskich ssakach!

1. Guźce naturalnie występują na sawannach i leśnych terenach Afryki. Guziec zwyczajny żyje przede wszystkim w południowej części kontynentu, zaś guziec pustynny jedynie w obrębie trzech państw: Etiopii, Kenii i Somalii.

2. Samiec guźca może osiągnąć wagę nawet 150kg, samice zwykle ważą o połowę mniej.

3. Ssaki te posiadają dwie pary kłów dość mocno wygiętych w górę: dolne, krótsze i ostrzejsze, górne grubsze i dłuższe.

4. Kły guźców ostrzą się samoczynnie w trakcie pocierania jeden o drugi przy zamykaniu pyska. Sprawia to, że dolne kły stają się z czasem wyjątkowo ostre i niebezpieczne.

5. Kości z kłów tych ssaków wykorzystywane są do produkcji ozdób, biżuterii i pamiątek dla turystów.

6. Ciąża samicy guźca trwa około 6 miesięcy.

ssak świniowaty

7. Guźce posiadają niewielkie, cienkie owłosienie. W celu zabezpieczenia się przed wysoką temperaturą często tarzają się w błocie, dzięki czemu tworzą na skórze barierę, która chroni je przed ostrym, afrykańskim słońcem.

8. Mięso z guźców wykorzystywane jest jako pożywienie w wielu regionach Afryki – stanowi pewien „rarytas”, który oferowany jest zamożnym turystów z krajów zachodnich.

9. Zwierzęta te wykazują działania prospołeczne i kooperacyjne. W grupie tych zwierząt poszczególne osobniki opiekują się sobą wzajemnie, a nawet potomstwem, które do nich nie należy.

10. Guźce wykazują jednak również dużą agresję. Można zaobserwować walki między dwoma przedstawicielami tego gatunku. Masa ciała, krępa postawa oraz ostre i długie kły sprawiają, że ssaki te z powodzeniem bronią się przed afrykańskimi, niebezpiecznymi drapieżnikami (nawet przed lampartami). Zdarzają się również przypadki atakowania ludzi.

Guźce, jak inni przedstawiciele rodziny świniowatych, są ssakami wszystkożernymi, które swoją dietę modyfikują w zależności od regionu, pory roku oraz warunków. To zwierzę, które z łatwością przystosowuje się do nowych, trudnych warunków, dzięki czemu z powodzeniem opanowało dużą cześć kontynentu.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *