Gnu – informacje, ciekawski i fakty

stado gnu

Gnu, znany również jako „Wildebeest”, jest dużym kopytnym ssakiem, który żyje w Afryce. Istnieją dwa różne gatunki Gnu: gnu brunatne i gnu pręgowane. Oba gatunki są ważną zdobyczą dla wielu dużych drapieżników, takich jak hieny, lwy i lamparty. Poznajcie zaskakujące ciekawostki o Gnu.

1. Gnu to największa z antylop.

2. Gnu są roślinożercami i jedzą tylko roślinność. Wolą trawę, ale gdy trudno ją znaleźć, zjadają też liście.

3. Kiedy Holendrzy osiedlili się w RPA, nazwali to zwierzę „wildebeest”, co oznacza „dziką bestię”, ze względu na jego nieokiełznany wygląd i energiczny charakter.

4. Gnu mają długą, prostokątną głowę.

5. Samice obu gatunków są mniejsze od samców.

6. Na początku pory deszczowej, czyli w styczniu lub lutym, gnu rozpoczynają swoją coroczną migrację przez Afrykę Wschodnią. Gnu podążają za deszczem przez Tanzanię i Kenię, pokonując każdego roku dystans od 300 do 600 kilometrów.

7. Jako stworzenia terytorialne, stada gnu mają pewien obszar, który nazywają swoim własnym. Przeciętne terytorium stada obejmuje prawie 1,5 kilometra kwadratowego.

gnu pije wodę

8. Podczas okresu godowego samce nie śpią i nie jedzą, podczas gdy aktywne samice są w pobliżu.

9. Choć można odróżnić samca od samicy gnu, to jednak różni się on nieco bardziej od innych członków rodziny bydlęcej. Samce ważą ponad 100 kilogramów więcej niż samice, ale zarówno samce jak i samice mają rogi.

10. Wszystkie gnu mają krótkie włosy pokrywające ich ciała, z czarnymi pionowymi pasmami dłuższych włosów na tułowie zwierzęcia.

11. Gnu to towarzyskie, terytorialne zwierzęta. Samice i ich młode tworzą małe stada, ich terytoria często nakładają się na siebie. Po około roku samce opuszczają swoje stado i wchodzą do stada kawalerskiego. W wieku 4 lub 5 lat, samce stają się bardzo terytorialne i opuszczają stado kawalerskie.

12. Gnu występują w jednym bardzo specyficznym miejscu na Ziemi: w południowej i wschodniej Afryce, od Kenii do Namibii. Preferują sawanny i równiny.

13. Tłoczenie się gnu w dużych ilościach w jednym miejscu ma tę zaletę, że trudno jest drapieżnikom dostać się do jednego zwierzęcia. Jest to świetna strategia, gdy trzeba zmierzyć się z zwierzętami takimi jak lwy, hieny, gepardy, lamparty, krokodyle, afrykańskie dzikie psy i wiele innych.

14. Zebra i gnu są często spotykane razem na równinach Seregenti i Maasai Mara. Zwierzęta te mają symbiotyczny związek. Zebry żywią się długimi, twardymi trawami na równinach, podczas gdy gnu żerują na krótszych trawach. Ponadto zebry mają świetną pamięć, która pomaga im przypomnieć sobie bezpieczne szlaki migracyjne, co przydaje się do kierowania gnu. Gnu z kolei mają fantastyczny zmysł węchu i potrafią wykryć wodę nawet w suchych sawannach.

zwierzęta

15. Gnu żyje w kilku różnych typach siedlisk. Zasiedlają one otwarte lasy, sawanny, łąki, równiny itd.

16. Podczas migracji około 6250 gnu, czyli 0,5 procent całego stada, tanie podczas przeprawy przez rzekę Mara. Rozkładające się ciała żywią lokalnych padlinożerców, w tym sępy i ryby, pozostawiając po sobie składniki odżywcze i minerały w ekosystemie.

17. Gnu są ściśle wypasane, preferują słodkie, gęste trawy. Trawa ta często rośnie na terenach, na których niedawno doszło do pożaru, ponieważ nawierzchnia jest spalana, co pozwala na rozwój nowej roślinności.

18. Szacuje się, że we wschodniej Afryce co roku między styczniem a lutym rodzi się 300 tysięcy – 500 tysięcy gnu. Nowe cielęta są zdolne do samodzielnego chodzenia w ciągu kilku minut od urodzenia.

19. Ze względu na niszczenie siedlisk, często mieszkają w rezerwatach przyrody lub gospodarstwach łowieckich, które mają swoje preferowane siedliska w nienaruszonym stanie.

20. Stada Gnu stale poszukują pożywienia i są aktywne w dzień i w nocy. Komunikują się za pomocą wzroku i zapachu, ale są też bardzo głośne.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *