Gdzie dobrze zjeść w Łodzi? Praktycznie gastronomiczny przewodnik 2023

przekąski

Łódzka gastronomia od lat przeżywa prawdziwy rozkwit. Swoją ofertą kulinarną kusi już nie tylko kultowa ulica Piotrkowska. W oparciu o opinie mieszkańców i turystów odwiedzających miasto, wyróżniliśmy 5 najlepszych lokali, które z czystym sumieniem możemy polecić nawet najbardziej wybrednym miłośnikom dobrej kuchni. Staraliśmy się, by nasz wybór TOP 5 najlepszych restauracji w Łodzi był na tyle różnorodny, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie.

1. Restauracja Stary Rynek 2, Stary Rynek 2, 91-438 Łódź

Google: 4,7/5 (377 opinii), TripAdvisor: 5/5 (208 opinii)

Kuchnia tradycyjna polska, kuchnia polska międzywojenna.

Restauracja czerpie garściami z najlepszych polskich kulinarnych tradycji, dodając od siebie autorskiego, nowoczesnego sznytu. Warto zaufać szefom kuchni i sięgnąć po menu degustacyjne.

2. Restauracja Alpejska Ski Resort, ul. Starorudzka 10b, 93-418 Łódź

Google: 4,8/5 (37 opinii), TripAdvisor: 5/5 (10 opinii)

Kuchnia Austriacka.

Świetny koncept, łączący kuchnie z austriackimi wpływami, z całoroczną… jazdą na nartach!

3. Bistro Szpulka, adres: ul. Ogrodowa 19A, 91-065 Łódź

Google: 4,6/5 (1 217 opinii), TripAdvisor: 4,5/5 (166 opinii)

Kuchnia lokalna i międzynarodowa.

Bezpretensjonalne bistro z przytulnym wnętrzem, zlokalizowane w modnej Manufakturze. Otwiera się już od 8:30 i serwuje nieoficjalnie najlepsze śniadania w Łodzi.

4. Restauracja Quale Restaurant, ul. Prezydenta Gabriela Narutowicza 48, 98-135 Łódź

Google: 4,6/5 (466 opinii), TripAdvisor: 4,5/5 (232 opinii)

Kuchnia lokalna i europejska, menu degustacyjne.

Kameralna restauracja z profesjonalną obsługą, stawiająca na jakość i intymną atmosferę. Dania dopracowane w każdym szczególe i sezonowe menu sprawiają, że Restauracja Quale jest od lat wizytówką Łodzi.

5. Naleśnikarnia Manekin, ul. 6 Sierpnia 1, 90-422 Łódź

Google: 4,5/5 (9106 opinii), TripAdvisor: 4,5/5 (817 opinii)

Kuchnia polska, europejska i środkowoeuropejska.

W rankingu nie mogliśmy pominąć tej kultowej już, odnoszącej od lat niesamowity sukces, łódzkiej naleśnikarni. O powodzeniu restauracji świadczą nie tylko długie kolejki w oczekiwaniu na wolny stolik. Naleśnikarnia Manekin rozpoczęła już swoją ekspansję na inne polskie miasta: ma swoje filie w Toruniu, Warszawie i Poznaniu. Opinie gości z każdego z tych miast mówią jedno: warto czekać na stolik.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.