11 Zaskakujących Ciekawostek o Flamingach

flamingi

Flamingi, zwane także czerwonakami, czy też czerwonakowatymi, to rodzina ptaków, należąca do rzędu flamingowatych. Przedstawiamy ciekawe informacje, fakty i ciekawostki o flamingach.

1. Rząd flamingów to taki rząd, który obejmuje swoim zakresem różne gatunki brodzące, które zamieszkują wyspowo strefy, w których klimat jest ciepły i gorący. Są to strefy z całego świata z wyłączeniem Australii i Oceanii.

2. Do najczęstszych środowisk, w których ptaki te najczęściej i najchętniej zamieszkują, są środowiska wodne, takie jak m. in. słone i alkaliczne jeziora, morskie laguny, panwie solne, mokradła. Czasem spotykane są również w głębi lądu, jednak o wiele rzadziej.

3. Długość ciała tych ptaków waha się od ok. 80 cm do ok. 145 cm, przy czym trzeba zaznaczyć, że samce są nieco większe od samic.

4. Masa ciała tych ptaków jest raczej niezróżnicowana wśród wielu osobników i waha się od ok. 2 kg do ok. 3 kg.

5. Cechą wyglądu, która jest najbardziej swoista i unikatowa dla tych ptaków, jest długa szyja i nogi, które są wyciągnięte w locie.

6. Wygląd dziobu świadczy przede wszystkim o tym, do jakich pokarmów został przystosowany. Jest dobrze dostosowany m. in. do zdobywania pożywienia z wody.

7. Oprócz tego, że dobrze latają, potrafią również pływać, choć pływanie to zwykle domena młodszych osobników.

8. Flamingi są zwierzętami stadnymi. Dzięki takiemu stylowi życia są w stanie w łatwy sposób dostrzec drapieżnika i zaalarmować inne osobniki i zachęcić je do ucieczki.

9. Flamingi to ptaki wędrowne. W swoim locie formują długie i nierówne linie.

10. Są to ptaki, które łączą się w pary, które trwają przez całe ich życie. Budują kopulaste gniazda z mułu, w którym składają jaja. Są to zwykle jedno lub dwa jaja, z których wykluwają się młode.

11. Młode flamingów po wykluciu łączą się w tak zwane żłobki. To zachowanie spotykane jest także m. in. u strusi. Rodzice potrafią rozpoznać swoje młode, co konieczne jest do ich karmienia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *