Fakty i mity o czarnej panterze

czarna pantera

Poprzez wiele odniesień kulturowych, popkulturowych i historycznych czarna pantera w powszechnym rozumieniu funkcjonuje jako osobny gatunek lub podgatunek. Czym tak naprawdę jest czarna pantera? Przyjrzyjmy się faktom i obalmy mity na temat tego zwierzęcia.

1. Mit: Czarna pantera jest osobnym gatunkiem zwierzęcia

Fakt: „Czarną panterą” potocznie nazywa się ciemno ubarwione osobniki jaguara amerykańskiego lub lamparta. Są to dwa podobne do siebie gatunki, również podobnie umaszczone. Pomiędzy ich umaszczeniem występują drobne, choć zauważalne różnice. Obydwa te podgatunki posiadają cętki, w populacji wystąpić mogą jednak osobniki, u których występuje bardzo duża zawartość melaniny. Ten nadmiar sprawia że umaszczenie tych osobników wygląda, jakby było całkowicie czarne. Ciemna barwa sierści spowodowana jest poprzez wystąpienie genu recesywnego. Osobników o ciemnej barwie jest ok.11%.

2. Mit: Samo słowo „pantera” oznacza osobny podgatunek kotów

czarna pantera w śniegu
czarna pantera w śniegu

Fakt: Słowo „pantera” tak naprawdę oznacza podrodzinę kotowatych, rodzina kotowatych zaś należy do rzędu drapieżnych. Do podrodziny panter należą lew, tygrys, jaguar oraz lampart.

Oprócz panter drugą podrodziną kotowatych są po prostu koty. Do tej drugiej kategorii należą mniejsze dzikie koty, np. ryś, a także koty domowe.

Potocznie słowem „pantera” określa się czarne jaguary lub lamparty. Pomimo, że do podrodziny panter należą również lwy i tygrysy, zwierzęta te nigdy nie występują w kolorze czarnym. Nie udokumentowano ani jednego przypadku występowania czarnego tygrysa lub czarnego lwa.

3. Mit: „Czarna pantera” jest po prostu czarna

Fakt: Ciemno umaszczony jaguar amerykański lub lampart tak naprawdę nie jest całkowicie czarny. Na jego sierści odznaczają się cętki, można je zobaczyć przyglądając się z bliskiej odległości. Ponieważ jednak przyjrzenie się lampartowi czy jaguarowi z bliska zazwyczaj jest niemożliwe, zwierzęta te oglądane w filmach przyrodniczych bądź z daleka przez lornetkę wydają się czarne. Istnieją również pantery jaśniejsze, ich czarne cętki znajdują się na ciemnobrązowym tle, i są dość wyraźnie widoczne. Pantery tak czarne, że nie widać zarysu cętek występują rzadziej.

4. Mit: Czarna pantera może mieć potomstwo tylko o ciemnym umaszczeniu

Fakt: Czarna pantera, będąc tak naprawdę jaguarem lub lampartem może mieć potomstwo w charakterystyczne dla tych gatunków cętki. Potomstwo pantery, jeżeli jest wynikiem skrzyżowania osobnika czarnego i cętkowanego, może być zarówno ciemno umaszczone, jak i cętkowane. Czarne jaguary rozmnażają się jednak rzadziej niż cętkowane.

5. Mit: Czarne pantery są bardziej groźne, niż koty cętkowane

Fakt: Nie ma żadnych dowodów na to, że czarne koty są groźniejsze niż te o innym zabarwieniu sierści. Jest to potoczna opinia. Tak naprawdę pantery są dość płochliwe, charakteryzują się też dużą ostrożnością. Zazwyczaj żyją na ocienionych, leśnych terenach, gdzie pozostają niewidoczne. Polując obserwują swoją ofiarę przez długi czas. Atakują dopiero będąc pewne sukcesu. Dysponują również szczękami o niezwykłej sile.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.