Dudek – 10 Ciekawostek i Faktów o których nie słyszeliście

dudek

Każde dziecko wie, że ptaki są bardzo pożytecznymi stworzeniami. Większość ptaków żywi się owadami, pędrakami i innymi drobnych wymiarów przedstawicielami fauny. Czy ktoś wydając zalecenia związane z planowymi opryskami wszystkiego co rośnie na polach i w sadach zastanowił się co stanie się z ptakami kiedy zabraknie dla nich tego co stanowi ich naturalne pożywienie. Warto czasami zastanowić się nad tym czy nie lepiej mieć o kilka kilogramów mniej zbiorów, a pozostawić naturalny pokarm dla ptaków, czy zalać wszystko opryskami i zabić cały świat owadów. Jeśli zabraknie naturalnego pokarmu dla zwierząt czy ptaków to one zginą. Tak też zaczęło się dziać w przypadku bardzo ciekawych ptaków jakimi są dudki. Przedstawiamy ciekawostki o dudkach o których być może nie słyszeliście.

1. Spadek i zanikanie populacji dudków jest efektem intensyfikacji upraw na polach i łąkach, będącymi naturalnymi miejscami żerowania tych ptaków.

2. Dudek jest bardzo charakterystycznym ptakiem ze względu na ruchliwy czub znajdujący się na jego głowie. Poruszanie tym specyficznym czubem wyraża aktualny stan emocji ptaka. Obserwacja dudka jest bardzo ułatwiona ze względu na bardzo pstrokate upierzenia w kolorze rdzawo czerwonym na piersi i czarno białymi prążkami na skrzydłach.

3. Bardzo charakterystyczna dla tych osobników jest zdolność do wystrzykiwania w formie odchodów specyficznej substancji o bardzo nieprzyjemnym i odstraszającym zapachu. Cechę tę w dużej mierze posiadają młode osobniki odstraszając w ten sposób agresorów.

4. Dudki zimowe miesiące spędzają w ciepłych rejonach północnej lub środkowej Afryki. Odloty odbywają się pod koniec lata lub na początku jesieni.

5. Pożywienie dudki zdobywają korzystając ze swojego długiego lekko zakrzywionego dziobu. Za pomocą dziobu potrafią rozgarniać podłoże w poszukiwaniu owadów, larw, poczwarek.

6. Zdobyty pokarm dudek miażdży w dziobie, następnie podrzucając chwyta i połyka.

7. W Polsce dudek jest coraz rzadziej spotykanym ptakiem, w czasie spisu doliczono się około 35 tysięcy par lęgowych.

8. W mowie staropolskiej dudek nazywany był hupek albo hutek. Najprawdopodobniej było to spowodowane odgłosem jaki wydaje ten ptak zbliżonym do „hup-hup-hup…”

9. W Polsce dudek znajduje się pod całkowitą ochroną gatunkową, wymaga ochrony czynnej.

10. Ze względu na sposób poruszania się w locie i kolorystykę przypomina wielkiego motyla.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *